неделя, 13 декември 2015 г.

Щолен и бадемов марципан


Винаги има първи път и не винаги трябва да си майстор, че да се получат нещата. Толкова много рецепти изчетох, толкова много писах, че накрая попаднах в една дупка и от там ме измъкна Диди от ,,Готвенето е забавно". Благодаря ти, Диди, за прекрасната рецепта, която ако човек се организира, приготви и нагласи предварително продуктите, няма да срещне трудности при приготвянето и'.
И така приятно правене, дами и господа! :))


Продукти:
  • 700 г брашно + 100 г за доомесване
  • 4 яйца
  • 250 г краве масло, нарязано на кубчета
  • 80 г захар
  • 100 г мед, незахаросан
  • 125 мл прясно мляко
  • 11 г суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 2/3 прясно смлян джинджифил
  • 2/3 кардамон на прах
  • настъргана кора на 2/3 лимон
  • 100 г светли стафиди
  • 100 г тъмни стафиди
  • 120 г захаросани портокалови корички
  • 120 г захаросани лимонови корички  (няма ги в оригиналната рецепта)
  • 120 нарязани сурови бадеми
  • 150 мл коняк или ром
  • 300 г бадемов марципан

  • 150 г краве масло
  • 150 г пудра захар

Приготвяне:
От предният ден двата вида стафиди се заливат с коняка.

В топлото прясно мляко се поставя маята, щипка захар и 1 с. л. брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, джинджифила, кардамона, леко разбитите яйца, меда и захарта. Започва да се меси тестото и преди да е поело всичкото брашно се добавя омекналото краве масло. Меси се до усвояване на брашното.
Тестото се изсипва върху набрашнен плот и се доомесва, като тестото се поразтегля и се поставят стафидите, пак се поразтегля и се добавят озахарените плодове и бадемите. 
Тестото се меси малко, колкото да се разпределят добавките.
Тестото се поставя в голяма намаслена купа и се покрива със стреч фолио.
Поставя се на топло да втаса, Времетраенето на втасване зависи от температурата на помещението. На мен ми отне 3 часа. 

Втасалото тесто се разделя на две части.
Всяка част се разточва с ръце на правоъгълник с приблизителни размери 30/25 сантиметра.
В единият край на правоъгълника се поставя половината от марципана оформен на руло и се прихлупва с една част от тестото.



По-голямата част леко се прегъва и се захлупва към частта с марципана.


Така оформените щолени се поставят в голямата тава на печката, която е постлана с хартия за печене, като в средата е издигната преграда от хартията. 


Оставят се отново да втасат около 20-30 минути.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, като в последствие ако е необходимо температурата се намаля на 160 градуса. Пекат се около 1 час и половина. 

Още топли се намазват с помощта на четка с разтопеното краве масло и се поръсват обилно с пудра захар. Процедурата се повтаря до свършване на маслото.
Получават се два големи много ароматни, вкусни, уханни щолена :)
Съхраняват се в добре затворени кутии или увити във фолио. (ако останат) :)


Да ви е сладко! 



Бадемов марципан

Продукти:
  • 180 г пудра захар
  • 180 г захар кристал
  • 250 г сурови бадеми
  • 1 яйце
  • настъргана кора на 1/2 портокал
  • сока на 1/2 портокал (ако е необходимо)
Приготвяне:
Първо бадемите се обелват. Най-лесно става като бадемите се залеят с гореща вода, изчаква се водата да се охлади и като се хване бадема и стисне между пръстите, и той се обелва. 
Бадемите се подсушават и се поставят в голямата чаша на Нутрибулет на Делимано.
Поставя се екстрактор острието на Нутрибулета и бадемите се смилат.


Към тях се поставят двата вида захар и настърганата кора на портокала. По мое мнение следващият път, когато правя марципана, ще сложа всичката захар, пудра. Малко ми хрупаше кристалната захар. Сместа се блендира отново.
Добавя се леко разбитото яйце, разбърква се и ако сметнете, че марципана е много твърд, се слага от портокаловия сок. 
Бадемовият марципан се поставя в хладилник.
От тези продукти получих 580 г марципан.

Бадемовият марципан може да се направи и без яйце. В случая към смлените бадеми със захарта се настъргва кората на 1 портокал и сока от него. Марципана се омесва на ръка. Ако портокала е по-голям се поставя по-малко сок.

Рецептата е на Красимира Иванова от кулинарните групи







събота, 12 декември 2015 г.

Да поканим природата в къщи


И друг път съм казвала, че много обичам природата, дърветата и камъните. В много случаи като видя някое криво дърво или интересен камък си представям неговото приложение в ежедневието и дома ни.
Така и с тази кора от дърво, когато я намерих в гората и директно я видях  как краси Коледната ни трапеза.


Първо кората се почиства с четка от прах, буболечки и след това се лакира с 5% лак. По този начин кората се предпазва да не се рони, а малкия процент лак не я прави лъскава и кората изглежда по-естествено.


Шишарките също съм ги събирала в гората. Ако има нужда се почистват, и с малка четка и бял латекс се боядисват леко, колкото да наподобява сняг.

Портокаловите кръгчета, след като се нарежат от портокала, се нареждат на хартия за печене и се изсушават във фурната на 100 градуса. Много ефектна украса и за елхата.

За закрепването на свеща помолих моят мъж да завие една видия в кората.

Другите неща, които съм използвала за направата на свещника са клонки шипка, жълъди, панделка, пръчка канела и изкуствени елхови клонки.


За залепянето на детайлите съм използвала пистолет със силикон.

Много лесна и елементарна украса, която внася много много красота и топлина в дома ни.

Развихрете фантазията си и се забавлявайте!



Весели празници!


петък, 11 декември 2015 г.

Сиропирани рулца с локум



Изискани сиропирани рулца, с пълнеж от орехи и локум, гарнирани с млечен шоколад, топящи се в устата и  достойни да красят празничната ни трапеза - това е моето днешно предложение.

Продукти:
  • 400 г кори за баница (11 бр.)
  • 2 кутии локум
  • 3 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 1/3 ч. ч. олио
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 ч. ч. орехи
  • краве масло за намазване на рулата
чашата е с вместимост 200 мл

за сиропа
  • 2 ч. ч. захар
  • 3 ч. ч. вода
  • ванилия
  • пръчка канела
  • сока и кората на 1/2 лимон
  • щипка сол
чашата е с вместимост 250 мл


Приготвяне:
Захарта за сиропа се смесва с водата, прибавя се канелата и се поставя на котлона, като сиропа ври около 5 минути. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора. Най-накрая се добавят солта и лимоновия сок.

Яйцата се разбиват на пяна заедно със захарта. Към тях се прибавят олиото, киселото мляко и накрая брашното, пресято с бакпулвера. 

Почистените орехи се натрошават с  любимия ми помощник в кухнята Нутрибулет на Делимано. С Нутрибулета всичко е лесно и забавно. Слагаш орехите в малката чаша, поставяш смилащото острие и орехите се смилат до нужната консистенция.


Взема се една от корите и се намазва с помощта на четка с 3 с. л. от кексовата смес. В единият край на листа се нареждат парченца локум. Поръсва се с орехите и се навива на руло.
Рулото се поставя в голямата тава на печката.
По този начин се приготвят и останалите рула.
Рулата се намазват с разтопено краве масло и се пекат до зачервяване в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Баницата се залива топла със студения сироп. 
Покрива се със стреч фолио и се оставя да попие сиропа.
Нарязва се на малки рулца, които се украсяват с разтопен шоколад.


Да ви е сладко и радостно с наближаващите празници!






сряда, 9 декември 2015 г.

Рибена чорба


Не съм родена, нито живея край морето, нито претендирам за оригиналност или автентичност, но всеки опитал от моята рибена чорба е останал във възторг. Тази чорба е бистра, без застройка, един вид разядка, чудесно мезе на ракийката и прелюдия към следващото ядене, освен ако не поискате още и още :))

Хубавата рибена чорба се прави от главата на шаран или толстолоб, (ей тъй по-големички), като главата се почиства от хрилете, посолява се и леко се поръсва с лимонтозу. Престоява така поне час, залива се с вода и се поставя на котлона да се свари.
Изважда се от бульона, който се запазва и след като се охлади се обезкостява.

Останалите продукти, които ви трябват са:
  • 1 голяма глава лук
  • 1 голям морков
  • 1 червена пиперка
  • 1-2 настъргани домати или консерва
  • 5-6 с. л. олио 
  • девесил
  • мащерка
  • чубрица
  • тарус
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • люти чушки (по желание)

Лукът и пиперката се нарязва на дребно, моркова се настъргва. Смесват се в тенджера, добавя се олиото и се запържват. Като поомекнат зеленчуците се добавят доматите, които се задушават, до извиране на течността. Посолява се и се налива бульона. 
Като заври чорбата се поставят подправките. Аз не съм дала точните мерки, но тази чорба подправките я правят вкусна, особенно девесила, който трябва да преобладава пред другите подправки.
След като чорбата поври 5-6 минути се добавя обезкостената риба. Оставя се да бъкне още 3-4 минути, отстранява се от огъня и се поръсва с пресен магданоз.
И както казват мнозина рибената чорба не е ли люта, не е никаква рибена чорба, може спокойно да си добавите и някоя люта чушка да поплува в нея. Ние не ядем люто, затова тази стъпка я пропуснахме, но се насладихме максимално с чашка изстудена ракийка. 
Да ви е сладко и наздраве! :)





вторник, 8 декември 2015 г.

Празнична питка


Продукти:

  • 200 мл прясно мляко
  • 250 г кисело мляко
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 5 с. л. олио
  • 1/2 кубче (20 г) прясна мая
  • 1 с. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 750-800 г брашно
  • 50 г краве масло + 40 мл олио за намазване между пластовете

Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставят маята, захарта и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да шупне.

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят шупналата мая, яйцата, солта и олиото. Замесва се меко тесто. Поставя се в купа, намазва се с олио и се покрива със стреч фолио. Тестото се оставя да втаса. 

От втасалото тесто се отделя 1/3. 
Останалата по-голяма част от тестото се разделя на 8 части, от които се оформят топки. 
Всяка топка се разточва в диаметър около 30-32 сантиметра. Намазват се с разтопеното краве масло, смесено с олиото и се поставят една върху друга. Последният пласт тесто не се маже.
Кръгът се разделя на 8 сектора. 
Всеки сектор се навива на кифличка и се срязва през средата.


Така получените рулца се нареждат в тава с размер 32 сантиметра.


Отделеното тесто се разделя на две части, като едната част е по-голяма, която се оформя на топка за средата на питката. Другата част от тестото се разточва и с помощта на ролер се прави шарка. Поставя се върху топката и свободните краища се подгъват под нея.
Топката се поставя в средата и питката се поставя на топло да втаса.
Намазва се с отделения жълтък, разреден с няколко капки прясно мляко и олио. 
Питката се украсява с предварително направените цветчета, които не се мажат със жълтък. 


Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.  


Да ви е сладко и радостно! 

понеделник, 7 декември 2015 г.

Тиквен чийзкейк


Продукти:
за основата
  • 100 г обикновени бисквити
  • 100 г корнфлейкс
  • 80 г краве масло
  • 3-4 с. л. захар

за крема
  • 700 г тиква
  • 200 г крема сирене
  • 200 г заквасена сметана
  • 10 с. л. захар
  • 10 г желатин
  • ванилия
  • 1/2 настъргана лимонова кора

за украса
смлени орехи
рачел от тиква


Приготвяне:
Бисквитите се поставят в Нутрибулет на Делимано и се смилат.


Следва смилането и на корнфлейкса в Нутрибулета.


Поставят се в купа и към тях се прибавят захарта и разтопеното краве масло. 

Отваряем ринг с фиксиран размер 20 см се поставя върху поднос. 
В него се изсипват бисквитените трохи и се притискат с лъжица. Оставят се на студено.

Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Тиквата се нарязва на кубчета и се запича или сварява в малко вода. Овкусява се със захарта, която може да варира в зависимост от сладостта на тиквата. Поставя се в Нутрибулет на Делимано и се блендира.



Към нея се добавя крема сиренето и заквасената сметана, и отново се блендира с нутрибулета.
Сместа се ароматизира с ванилията и настърганата лимонова кора.
Набъбналият желатин се разтопява на водна баня и се добавя към тиквената смес.
Така приготвеният крем се излива върху основата и се оставя в хладилника да стегне. 


Чийзкейка се освобождава от ринга и се украсява с орехи и нарязани парченца от рачел от тиква. 


Да ви е сладко!



петък, 4 декември 2015 г.

Торта Дипломат


Торта Дипломат е една от любимите торти на малкия ни син и не можех да пренебрегна неговото желание, и да не направя и нея послучай пълнолетието му. Пълнолетие е това, не какво да е, даже и две торти са малко :)))
Отново цялото семейство му пожелаваме много късмет, много радостни дни и усмивката никога да не слиза от лицето му!!!

Продукти:
за блатовете
  • 2 листа (800 г) бутер тесто
  • 2 яйца
  • 180 г захар
  • 180 г брашно
  • 50 г краве масло
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • кората на 1 лимон
  • сока на 1/2 лимон
  • ванилия

за крема
  • 500 мл прясно мляко
  • 170 г захар
  • 4 жълтъка
  • 50 г брашно
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
за сиропа
  • 200 мл вода
  • 100 г захар
  • ванилия (ром)


Приготвяне:
От 200 мл вода и 100 г захар се сварява сироп, който се оставя да изстине.

Всеки лист от бутер тестото се разточва леко, надупчва се с вилица, поставя се в тава, постелена с хартия за печене и се пече на 200 градуса 25 минути. 

Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна и се добавя разтопеното краве масло. 
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на порции към яйцата, като се редува с добавянето на сметаната.
Накрая се прибавят настърганата лимонова кора, сока от лимона и ванилията.
Сместа се изсипва в тава с размерите на бутер тестото и се изпича на 180 градуса.


Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар. Прибавя се брашното и се разрежда с малко от прясното мляко.
Прясното мляко се затопля до завиране с останалата захар. 
Горещото мляко се добавя на струйка към яйчената смес, за да се темперира. Връща се на котлона и крема се вари до сгъстяване.
Крема се изсипва в плитка тавичка или поднос, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.

Сметаната се разбива до плътност.
Изстиналият крем се поставя в дълбока купа и се разбива с миксер. Към него се добавя разбитата сметана и се разбърква с помощта на шпатула до хомогенност.

Единият блат от бутер тестото се поставя в поднос и върху него се разпределя половината крем. Поставя се опечения блат, който се сиропира. Разпределя се останалия крем и най-отгоре се поставя и втория блат от бутер тестото. 
Тортата се поставя на студено за около 3-4 часа. 
Поръсва се с пудра захар и остава да се насладите на един фантастичен десерт.


   Рецептата за тази изключително вкусна торта е от любимата на рожденика леля Ванчи, и може да я видите в оригинал в ,,С нож и вилица в ръка".

Да ви е сладко и усмихнато! :)