Продукти:
- 300 мл топло прясно мляко
- 1 с. л. кисело мляко
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на тутманика
- 5 с. л. разтопено и охладено краве масло
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. сол
- 1/2 (21 г) кубче прясна мая
- 600-650 г брашно
за плънката
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря маята, заедно със захарта.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се поставят солта, яйцето + 1 белтък, прясното мляко с маята, киселото мляко и кравето масло. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Сиренето се натрошава и към него се прибавя яйцето.
Тестото леко се премесва. Разделя се на две равни части. Двете части се разточват на кръг с приблизителни размери 30 сантиметра.
Единият кръг се намазва с част от мекото масло. Върху него се поставя другият кръг.
Разточват се на голям правоъгълник с размери 60/50. Намазва се с останалото масло и се поставя сиренето, смесено с яйцето.
Кората се навива на руло.
Рулото се разрязва през средата по дължина.
Едната част се навива на ,,охлюв" и се поставя в тава с размери 28 сантиметра. Ако тавата не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене.
Другата част от рулото се навива около първият ,,охлюв".
Тутманикът се оставя на топло да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки прясно мляко и олио.
Тутманикът се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса 35-40 минути.
След опичането се изважда от тавата и се охлажда върху решетка.
И този експериментът се получи уникален. (колкото и не скромно да звучи) 😊Изключително вкусен, ухаещ на масло и сирене... просто няма как да го пропуснете и да не опитате вълшебният му вкус.
Мечтайте, желайте, сътворявайте, живейте...
подарявайте обич и усмивки,
правете добрини!
Приятен апетит!
Моля, при ползване на рецептата давайте линк към публикацията! Текста и снимките са авторски. Спазвайте закона за авторското право! Благодаря!
Сиренето се натрошава и към него се прибавя яйцето.
Тестото леко се премесва. Разделя се на две равни части. Двете части се разточват на кръг с приблизителни размери 30 сантиметра.
Единият кръг се намазва с част от мекото масло. Върху него се поставя другият кръг.
Разточват се на голям правоъгълник с размери 60/50. Намазва се с останалото масло и се поставя сиренето, смесено с яйцето.
Кората се навива на руло.
Рулото се разрязва през средата по дължина.
Едната част се навива на ,,охлюв" и се поставя в тава с размери 28 сантиметра. Ако тавата не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене.
Другата част от рулото се навива около първият ,,охлюв".
Тутманикът се оставя на топло да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки прясно мляко и олио.
Тутманикът се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса 35-40 минути.
След опичането се изважда от тавата и се охлажда върху решетка.
И този експериментът се получи уникален. (колкото и не скромно да звучи) 😊Изключително вкусен, ухаещ на масло и сирене... просто няма как да го пропуснете и да не опитате вълшебният му вкус.
Мечтайте, желайте, сътворявайте, живейте...
подарявайте обич и усмивки,
правете добрини!
Приятен апетит!
Моля, при ползване на рецептата давайте линк към публикацията! Текста и снимките са авторски. Спазвайте закона за авторското право! Благодаря!
Отново много интересно оформление, Хриси! И този вариант, който показваш, е прекрасен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки! :)
Сърдечно благодаря, Светле!
ИзтриванеТутманикът се получи и много вкусен!
Поздрави!
Хриси, разкош😍
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Тити!
ИзтриванеПоздрави!
Наистина тутманик е много вкусен!Поздрави за рецептата.
ОтговорИзтриванеЕми, радвам се, че тутманика се е харесал на вашето семейство!
ИзтриванеПоздрави и да ви е сладко!
Радвам се ,че намерих Вашата рецепта в момента я пека.Надявам се че ще много вкусно както и красиво. БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте харесали моята рецепта за тутманик и у Вас ухае на топлина и уют!
ИзтриванеИ аз благодаря за доверието!