Тава Джигер е пържен агнешки или телешки дроб от турската кухня.
Това е кулинарен полъх от Одрин, където няма начин, ако отидеш там и да не се насладиш на този уникален дроб.
Приготвя се много лесно и сравнително бързо. Трябва да се спазят няколко правила, за да се получи хрупкав и вкусен Тава Джигер.
Дробът трябва да се нареже на много, много тънко. За по-лесно нарязване аз ви препоръчвам да сложите дроба за известно време във фризера, не да замръзне, а просто да се стегне. И тогава с остър нож, рязането на тънко, няма да е проблем.
Пърженето става с много олио или така наречената маслена баня на силен огън.
Продукти:
- 500 г агнешки черен дроб
- 4 с. л. брашно
- 2 с. л. царевично брашно
- 1/2 ч. л. сол
- черен пипер
Приготвяне:
След като дроба е нарязан на много тънко се поставя в гевгир или цедка, за да се отцеди.
Двата вида брашно се смесват, заедно със солта и черният пипер. Поставят се в найлонов плик и се разтръскват.
В пликът се поставя част от нарязаният дроб и хубаво се разклаща, така се брашната хубаво да полепнат по парчетата дроб.
Аз също така го правя, като в дълбока купа поставям брашната и там овъргалвам парченцата.
Всяко едно парченце се отръсква от сухата смес и се поставя в загрятата мазнина.
Както и по-горе писах дроба се пържи в маслена баня, като най-удобно е малка касерола.
Изпърженият дроб се изважда върху домакинска хартия, да се отцеди излишната мазнина.
Сервира се с нарязани на кръгчета червен лук и свежа салата.
Приятен апетит!
Рецептата е от кулинарната група ,,Турски вкусотии".
Моля, при ползване на рецептата давайте линк към публикацията! Текста и снимките са авторски. Спазвайте закона за авторското право! Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар