неделя, 10 май 2020 г.

Тава Джигер


Тава Джигер е пържен агнешки или телешки дроб от турската кухня.
Това е кулинарен полъх от Одрин, където няма начин, ако отидеш там и да не се насладиш на този уникален дроб.
Приготвя се много лесно и сравнително бързо. Трябва да се спазят няколко правила, за да се получи хрупкав и вкусен Тава Джигер.
Дробът трябва да се нареже на много, много тънко. За по-лесно нарязване аз ви препоръчвам да сложите дроба за известно време във фризера, не да замръзне, а просто да се стегне. И тогава с остър нож, рязането на тънко, няма да е проблем.
Пърженето става с много олио или така наречената маслена баня на силен огън.

Продукти:
  • 500 г агнешки черен дроб
  • 4 с. л. брашно
  • 2 с. л. царевично брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • черен пипер 


Приготвяне:
След като дроба е нарязан на много тънко се поставя в гевгир или цедка, за да се отцеди.
Двата вида брашно се смесват, заедно със солта и черният пипер. Поставят се в найлонов плик и се разтръскват. 
В пликът се поставя част от нарязаният дроб и хубаво се разклаща, така се брашната хубаво да полепнат по парчетата дроб. 
Аз също така го правя, като в дълбока купа поставям брашната и там овъргалвам парченцата.
Всяко едно парченце се отръсква от сухата смес и се поставя в загрятата мазнина. 
Както и по-горе писах дроба се пържи в маслена баня, като най-удобно е малка касерола. 
Изпърженият дроб се изважда върху домакинска хартия, да се отцеди излишната мазнина.  

Сервира се с нарязани на кръгчета червен лук и свежа салата. 




Приятен апетит! 

Рецептата е от кулинарната група ,,Турски вкусотии". 

Моля, при ползване на рецептата давайте линк към публикацията! Текста и снимките са авторски. Спазвайте закона за авторското право! Благодаря!



Няма коментари:

Публикуване на коментар