петък, 22 май 2020 г.

Картофени кюфтета


Няма нищо ново в тези картофени кюфтета, но рецептата в това съотношение на продуктите ги прави винаги сполучливи и много вкусни. Това е класика, която няма как да я пропусна в блога.

Продукти:
  • 800 г сварени картофи
  • 150 г настърган кашкавал
  • 180 г настъргано сирене
  • 3 яйца L
  • 4 с. л. галета
  • сол
  • пресен магданоз
  • черен пипер
  • брашно
  • олио за пържене

за млечно-чеснов сос
  • 4 с. л. гъсто кисело мляко
  • 2 с. л. майонеза
  • ситно нарязан пресен чесън

Приготвяне:
Сварените картофи се настъргват на едро ренде. Прибавят се настърганият кашкавал, натрошеното сирене, яйцата и галетата. Сместа се обърква хубаво. Овкусява се с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Опитва се и ако е необходимо тогава сместа се посолява. 

С мокри ръце се оформят кръгли кюфтета. От тази смес се получават около 20-22 бр. кюфтета с тегло 60-70 грама.  

Олиото се загрява. Оформените кюфтета се овалват само в брашно и се пускат в загрятата мазнина. Пържат се до златисто. След като се извадят се поставят върху домакинска хартия, да се отцеди излишната мазнина. 

Кюфтетата се сервират със сезонна салата и млечно-чеснов сос. 



Приятен апетит! 




2 коментара:

  1. Много красиво поднесени и много апетитни снимки на любимите кюфтенца! :)
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване