понеделник, 11 май 2020 г.

Крем Фантазе с ягоди


Охладена сладост с деликатен аромат на ягоди, примесен с омайващият вкус на шоколад -  чудесен за идващите топли дни.

Продукти:
за шоколадовият крем
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г захар (6 с. л. )
  • 40 г какао (3 с. л.)
  • 10 г желатин + 100 мл студена вода
  • 400 г заквасена сметана 20%

за ягодовият крем
  • 500 мл прясно мляко
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 15 г желатин + 100 мл студена вода
  • 250 г ягоди
  • 100 г захар 

за шоколадовият слой
  • 100 мл прясно мляко
  • 60 г захар
  • 2 с. л. какао
  • 3 г желатин + 30 мл студена вода


Приготвяне:
Първо се приготвя шоколадовият крем. 
Желатинът се залива със студената вода и се оставя да набъбне.
Смесват се прясното мляко със захарта и какаото. Затоплят се до разтопяване на захарта. Прибавя се желатина. Разбърква се хубаво до неговото разтопяване. Накрая се добавя заквасената сметана. Сместа се бърка до хогоменизиране. 
Разлива се до половината на подходящи чаши. Чашите, които аз избрах са с вместимост 100 мл и от цялото количество получих 13бр. кремчета. 
Поставят се в хладилника. 

Следва приготвянето на ягодовият крем. 
Желатинът се залива със студена вода и се оставя на набъбне.
Млякото се смесва със сметаната и леко се затопля. 
Ягодите се нарязват на дребни парченца. Поръсват се със захарта и се варят до омекването им. 
Прецеждат се през ситна цедка и се добавя желатина. Прибавя се към млечната смес. Оставя се настрани да изстине. 
През това време шоколадовият крем е стегнал и върху него се излива охладената ягодова смес. 
Поставя се отново в хладилник. 

За шоколадовият слой отново желатина се залива със студената вода и се оставя да набъбне.
Смесват се млякото със захарта и какаото и се поставят на котлона да заврат. Отнемат се от огъня и се добавя желатина. Сместа се оставя да се охлади и след това от нея се поставя по 2 с. л. върху ягодовият крем. 
Чашките с крема се поставят в хладилника. 
След като стегне и шоколадовият слой чашките се украсяват по ваше желание. 

Доста писах и обяснявах, и сигурно ви се видя много сложно, но мога да ви кажа, че крема се приготвят много бързо и лесно. 


Да ви е сладко!





2 коментара:

  1. Ягодовият крем като консистенция, същия като шоколадовия ли трябва да бъде?Моят се получи по-течен.На вкус е превъзходен и наистина се приготвя лесно. Благодаря за чудесната рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Консистенцията и на двата крема е почти еднаква, но не е проблем, че единият крем се е получил по-течен, защото има желатин, който стяга крема.
      Благодаря за доверието!
      Да ви е сладко!

      Изтриване