Продукти:
- 1 яйце
- 400 г кисело мляко
- 100 мл олио
- 1/2 ч. л. сол
- 15 г бакпулвер
- 150 г натрошено сирене
- 200 г бяло брашно
- 150 г царевично брашно
Приготвяне:
Смесват се двата вида брашна.
В купа се поставя половината от брашното.
Прибавят се яйцето, олиото, солта (ако сиренето е много солено, не добавяйте сол), сиренето и киселото мляко, в което е разтворен бакпулвера.
Сместа се бърка с лъжица, като постепенно се добавя и останалото брашно.
Тава с размер 24-26 см се постила с хартия за печене. Върху нея се изсипва тестото и се заглажда с лъжица.
Оставя се да почине 10-15 минути или докато фурната загрее на 180 градуса.
Питката се пече 35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Приятен апетит!
Много лесна и красива плоска питка Хриси.Чудесно предложение за закуска, обяд или вечеря.Задължително ще я изпробвам, царевичното брашно е на голяма почит в нашия дом.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеПолучих подарък чисто царевично брашно от Златоград и сега ще го използвам в различни рецепти, който ще споделям с вас. (естествено, ако са сполучливи) :)
Поздрави и прекрасна есен!
Ох, искам да си отчупя!!! Вълшебна е, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеС удоволствие бих ти дала и цялата питка!
Прегръдки, мила!
Здравей Хриси. Днес правих питката и претърпях пълен провал. Спазих точно рецептата.Стана твърдо тесто за заглаждане и дума не може да става. Незнам къде може да съм сбъркала.
ОтговорИзтриванеНе е болка за умиралка, ще пробвам мекичките..изглеждат супер.
Поздрави Катя
Съжалявам, Кате, че питката ти се е получила по този начин! На пазара има много видове царевични брашна и може това да е една от причините. Това брашно ми го донесоха от Златоград, без никакви примеси, а чисто и прясно смляно. Аз гледах една рецепта за царевични хлебчета и като се опитах да ги направя, тестото с това брашно, изобщо не се сгъсти и трябваше да го доомесвам с още брашно.
ИзтриванеДано мекиците ти се получат!
Поздрави!