събота, 6 октомври 2018 г.

Сладък мъх за украса на торти и сладкиши

Рецептата, която публикувам не е нещо ново. В интернет е доста разпространена, но както аз я търсих и направих, така явно има и други хора като мен, които са се впечатлили от почти истинският вид на този сладък мъх, който стои много красиво на торти и сладкиши.
Много е лесен и бърз за направа с минимални продукти, а ефекта му е безспорен.

На първо време са ви необходими  четири високи картонени чаши за кафе и задължително микровълнова печка (в обикновена няма да се получи).

Продукти:
 • 1 яйце
 • 30 г глюкоза
 • 12 г захар
 • 25 г брашно
 • 5 г бакпулвер

Приготвяне:
В купа се счупва яйцето. Към него се прибавя захарта и глюкозата. Продуктите се разбиват на пяна. 


Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера. 


Сместа се разбърква внимателно с шпатула. 
Разделя се по-равно в четири купички.Сместа във всяка купичка се оцветява със сладкарски бои. Боите е желателно да бъдат течни, но ако са прахообразни се разтварят с алкохол. При оцветяването, не се бърка прекалено много, за да се запази максимално въздуха в сместа. 


Всяка част от купичката се изсипва в картонените чаши. Мъхът се пече в микровълнова печка на втора степен за 1 минута. След като измине минутата, проверете дали мъха се е опекъл и ако лепне го върнете пак в микровълновата за няколко секунди. 
След като се е изпекъл мъхът, чашите се обръщат върху скара до пълното му изстиване. 


Мъхът се изважда внимателно, като чашите се разрязват с ножица. 


Готовият мъх се съхранява на стайна температура. Може да се направи и няколко дена преди да  се използва за украса. Тук може да видите и неговото приложение.  6 коментара:

 1. Никога не съм си и представяла, че е толкова лесно. Всъщност ти го представяш така, Хриси. Толкова ефектна декорация. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Кате, и на мен преди да го направя ми се струваше много сложен този мъх, но в действителност е лесно. Затова и реших да направя публикация стъпка по стъпка, за да видят хората, че не е никак трудно да се направи ефектна декорация.
   Поздрави и прегръдки!

   Изтриване
 2. Страхотна си, Хриси!
  Много е ефектно и наистина си го представила лесно.

  ОтговорИзтриване