Продукти:
за тестото
- 460 г брашно
- 80 г захар
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 70-80 г меко краве масло
- 180 мл пълномаслено прясно мляко
- 20 г прясна мая Виво
- 2 ванилии
- щипка сол
за пълнежа
- 500 г обелена тиква
- 7-8 с. л. кафява захар
- 30 г + 60 г краве масло
- канела
Приготвяне:
Към топлото прясно мляко се прибавя маята Виво и 1 с. л. захар. Оставя се маята да се разтвори.
Винаги избирам мая Виво, защото всеки път резултатът е еднакво добър и надига тестото много добре. Освен това, е подходяща за по-тежки теста, които са с повече захар и масло, както в случая е и тази рецепта. В такива рецепти, резултатът с нея е винаги по-добър.
Другата причина е, че това е жива мая и дава възможност за по-бавен процес на ферментация, а тогава се образуват повече аромати и вкусове. Това се вижда веднага след изпичането, питката ми е с доста по-силен аромат, когато ползвам тази мая.
Винаги избирам мая Виво, защото всеки път резултатът е еднакво добър и надига тестото много добре. Освен това, е подходяща за по-тежки теста, които са с повече захар и масло, както в случая е и тази рецепта. В такива рецепти, резултатът с нея е винаги по-добър.
Другата причина е, че това е жива мая и дава възможност за по-бавен процес на ферментация, а тогава се образуват повече аромати и вкусове. Това се вижда веднага след изпичането, питката ми е с доста по-силен аромат, когато ползвам тази мая.
Брашното се пресява със солта, прави се кладенче и се поставят захарта, яйцето, жълтъка, ванилията и прясното мляко с маята.
Замесва се меко нелепнещо тесто. Взависимост от брашното, ако е необходимо измесете тестото с още малко брашно.
Взема се малко от мекото масло и тестото продължава да се меси. Когато тестото е усвоило маслото, пак се взема от него и така се процедира докато тестото усвои всичкото масло.
Получава се много меко и лепнещо тесто, така че при месенето може да си помагате със сладкарска шпакла.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Обелената тиква се нарязва на много тънки резанчета с височина 5 см.
В тиган с незалепващо покритие се разтопява 30 г масло. Поставят се резанчета тиква, които се поръсват с кафявата захар. Когато леко омекнат, внимателно се обръщат и се готвят до карамелизиране. Изваждат се и се оставят да се охладят.
Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот, премесва се леко и се разточва на правоъгълник с размер 30/50 сантиметра.
Кората се намазва с меко краве масло и се поръсва с канела.
Нарязва се на 10 ленти с ширина на лентата 5 сантиметра.
Върху всяка лента се разполагат резанчетата тиква и се навиват на руло.
Рулата се подреждат в намаслена тава с размер 26 сантиметра.
Питата се поставя на топло да втаса. Внимателно се намазва с меко краве масло.
Пече се на 180 градуса 30-35 минути.
Поръсва се пудра захар.
Да ви е сладкo, есенно пъстро и весело!
Хриси!!! Великолепни са творенията ти с тесто! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеМного си мила!
Поздрави и прегръдки! :) <3
Много апетитна,ефектна и изкушаваща сладка пита,Хриси!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, оформление и представяне!
Сърдечни поздрави!
Благодаря ти, Танче, за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила! :) <3
Отдавна съм хвърлила око на тази пита, видях я във ФБ.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да я видя и в твое изпълнение, Веси!
Изтриване