понеделник, 22 октомври 2018 г.

Сладка пита с тиква


Продукти:
за тестото
  • 460 г брашно
  • 80 г захар
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 70-80 г меко краве масло
  • 180 мл пълномаслено прясно мляко
  • 20 г прясна мая Виво
  • 2 ванилии
  • щипка сол

за пълнежа
  • 500 г обелена тиква
  • 7-8 с. л. кафява захар
  • 30 г + 60 г краве масло
  • канела


Приготвяне:
Към топлото прясно мляко се прибавя маята Виво и 1 с. л. захар. Оставя се маята да се разтвори.
Винаги избирам мая Виво, защото всеки път резултатът е еднакво добър и надига тестото много добре. Освен това, е подходяща за по-тежки теста, които са с повече захар и масло, както в случая е и тази рецепта. В такива рецепти, резултатът с нея е винаги по-добър.
Другата причина е, че това е жива мая и дава възможност за по-бавен процес на ферментация, а тогава се образуват повече аромати и вкусове. Това се вижда веднага след изпичането, питката ми е с доста по-силен аромат, когато ползвам тази мая.

Брашното се пресява със солта, прави се кладенче и се поставят захарта, яйцето, жълтъка, ванилията и прясното мляко с маята.
Замесва се меко нелепнещо тесто. Взависимост от брашното, ако е необходимо измесете тестото с още малко брашно. 
Взема се малко от мекото масло и тестото продължава да се меси. Когато тестото е усвоило маслото, пак се взема от него и така се процедира докато тестото усвои всичкото масло. 
Получава се много меко и лепнещо тесто, така че при месенето може да си помагате със сладкарска шпакла. 
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

Обелената тиква се нарязва на много тънки резанчета с височина 5 см. 
В тиган с незалепващо покритие се разтопява 30 г масло. Поставят се резанчета тиква, които се поръсват с кафявата захар. Когато леко омекнат, внимателно се обръщат и се готвят до карамелизиране. Изваждат се и се оставят да се охладят.

Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот, премесва се леко и се разточва на правоъгълник с размер 30/50 сантиметра. 
Кората се намазва с меко краве масло и се поръсва с канела. 
Нарязва се на 10 ленти с ширина на лентата 5 сантиметра. 
Върху всяка лента се разполагат резанчетата тиква и се навиват на руло. 


Рулата се подреждат в намаслена тава с размер 26 сантиметра. 
Питата се поставя на топло да втаса. Внимателно се намазва с меко краве масло.


Пече се на 180 градуса 30-35 минути. 
Поръсва се  пудра захар.

Да ви е сладкo, есенно пъстро и весело! 


6 коментара:

  1. Хриси!!! Великолепни са творенията ти с тесто! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Много си мила!
      Поздрави и прегръдки! :) <3

      Изтриване
  2. Много апетитна,ефектна и изкушаваща сладка пита,Хриси!
    Чудесна идея, оформление и представяне!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче, за хубавите думи!
      Поздрави и прегръдки, мила! :) <3

      Изтриване
  3. Отдавна съм хвърлила око на тази пита, видях я във ФБ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да я видя и в твое изпълнение, Веси!

      Изтриване