Продукти:
- 300 г грухана пшеница (500 г )
- 1 л вода (1.700 л)
- настъргана кора на 1 лимон
- захар на вкус
- 2 ванилии
- 1/2 ч. л. сол
- орехи
Приготвяне:
Житото се измива в две води. Залива се с 1 л вода и се слага на котлона. Като заври, котлона се намалява и житото се вари 40 минути.
Тенджерата се завива с одеяло и престоява цяла нощ или няколко часа, до усвояване на водата от житото.
На другият ден се слага солта и захарта. Разбърква се хубаво до разтопяване на захарта. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
Когато се постави захарта във вареното жито, то се отпуска и леко се оводнява, така че може при поднасяне да го посипете със захар.
На снимката захарта поставена в цялото количество варено жито.
Житото се поднася поръсено с натрошени орехи.
Когато се постави захарта във вареното жито, то се отпуска и леко се оводнява, така че може при поднасяне да го посипете със захар.
На снимката захарта поставена в цялото количество варено жито.
Житото се поднася поръсено с натрошени орехи.
Хриси,
ОтговорИзтриванеи аз така завивам житото с одеало, но го варя по - кратко.Понякога зависимост от сорта само 15 - 20 минути.В процеса на набъбване зърната омекват.А захар не слагам, защото го разводнява.Само поръсвам леко отгоре когато ще се консумира.Но ползвам стафиди, сушени боровинки, които му придават допълнителна сладост.Рацептата ти и житото е добро с изключение на многото захар според мен.
Поздрави !
Благодаря, Ели, за отзива!
ИзтриванеДоста добавки могат да се прибавят към свареното жито, но аз съм дала една базова рецепта в съотношение на жито и вода. Всичко друго е въпрос на вкус и желание. Ние даже го предпочитаме разбъркано и с краве масло. А колкото до захарта, аз съм написала, че е на вкус. Аз обичам да ми е сладко, въпреки вредните качества на бялата захар.
Поздрави!
И според мен захарта е страшно много
ОтговорИзтриванеЗахарта е на вкус, може да го консумирате и без, или с мед.
Изтриване