Продукти:
- 500 г листи за баница (18 бр.)
- 150 г краве масло
- 1.500 г изчистена и настъргана тиква
- 2 ч. ч. счукани орехи
- 2. ч. л. канела
- 2 ч. л. захар
- 80-100 г стафиди
за сиропа
- 400 мл вода
- 400 г захар
- щипка сол
- 1/4 лимон
- пръчка канела
Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа, за да може да изстине. Смесват се водата със захарта. Сиропа се вари 3-4 минути. Добавя се солта, изцеденият сок на лимона + остатъка от лимона и пръчката канела. Сиропът се оставя да изстине и след това се отстранява лимона и канелата.
Тиквата се задушава. Ако тиквата е по-суха се поставя малко вода. Оставя се да изстине.
Кравето масло се разтопява. Ако решите тиквеника да е постен може да замените маслото с олио.
Към счуканите орехи се прибавя захарта и канелата.
Взема се един лист, намазва се с помощта на четка с мазнината. Поставя се втори лист, намазва се отново и следва трети лист, който също се намазва. В късият край на листа се поставя 1/6 от тиквата. Върху нея се поставят 3 пълни супени лъжици от ореховата смес и част от стафидите. Навива се на стегнато руло, което се поставя в намаслената тава от фурната.
По същият начин се процедира и с останалите листи.
Получават се 6 рула. Нарязват се на парченца с размер около два пръста.
Тиквеникът се намазва с останалата мазнина.
Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса, до хубаво зачервяване.
Още топъл тиквеника се залива със студеният сироп.
И макар, че тиквеника е сиропиран, не плува в сироп, а се получва изключително вкусен, идеално балансиран и хрупкав тиквеник.
Весели и благословени празници!
Мир в дома ви и любов в сърцата!
Здраве, незабравими щастливи мигове и много усмивки!
Екстра е! Ще опитам някой път! И за много години и тук, Хриси! Здрави и щастливи да сте всички!
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Веси!
Изтриване