понеделник, 23 декември 2019 г.

Сиропиран тиквеник


Продукти:

  • 500 г листи за баница (18 бр.) 
  • 150 г краве масло
  • 1.500 г изчистена и настъргана тиква
  • 2 ч. ч. счукани орехи
  • 2. ч. л. канела
  • 2 ч. л. захар
  • 80-100 г стафиди

за сиропа
  • 400 мл вода
  • 400 г захар
  • щипка сол
  • 1/4 лимон
  • пръчка канела


Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа, за да може да изстине. Смесват се водата със захарта. Сиропа се вари 3-4 минути. Добавя се солта, изцеденият сок на лимона + остатъка от лимона и пръчката канела. Сиропът се оставя да изстине и след това се отстранява лимона и канелата.

Тиквата се задушава. Ако тиквата е по-суха се поставя малко вода. Оставя се да изстине.
Кравето масло се разтопява. Ако решите тиквеника да е постен може да замените маслото с олио. 
Към счуканите орехи се прибавя захарта и канелата.

Взема се един лист, намазва се с помощта на четка с мазнината. Поставя се втори лист, намазва се отново и следва трети лист, който също се намазва. В късият край на листа се поставя 1/6 от тиквата. Върху нея се поставят 3 пълни супени лъжици от ореховата смес и част от стафидите. Навива се на стегнато руло, което се поставя в намаслената тава от фурната. 
По същият начин се процедира и с останалите листи. 
Получават се 6 рула. Нарязват се на парченца с размер около два пръста. 
Тиквеникът се намазва с останалата мазнина.

 
Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса, до хубаво зачервяване. 
Още топъл тиквеника се залива със студеният сироп. 

И макар, че тиквеника е сиропиран, не плува в сироп, а се получва изключително вкусен, идеално балансиран и хрупкав тиквеник. 

 
Весели и благословени празници! 
Мир в дома ви и любов в сърцата!
Здраве, незабравими щастливи мигове и  много усмивки! 

2 коментара:

  1. Екстра е! Ще опитам някой път! И за много години и тук, Хриси! Здрави и щастливи да сте всички!

    ОтговорИзтриване