Продукти:
за основата и поръската
- 250 г брашно
- 1 щипка сол
- 30 г смлени бадеми
- 30 г какао
- 170 кр. масло
- 100 г кафява захар
за чийзкрема
- 350 г череши без костилки
- 120 г захар
- ванилия
- 3 яйца
- 500 г заквасена сметана
- 200 г крема сирене
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 1 пакетче пудинг Ванилия (37 г)
- 25 г какао
Приготвяне:
Изчистените череши се поставят в цедка да се отцедят.
Кравето масло се разтопява и охлажда. Всички продукти за основата се смесват и заливат с маслото. Сместа се обърква до еднородност. Получават се малко по-мокри трохи.
Кръгла отваряема форма с размер 26 см се постила с хартия за печене.
На дъното се поставят 2/3 от трохите. Заглаждат се и се притискат с лъжица или с дъното на чаша. Основата се набожда на няколко места с вилица. Формата се поставя в хладилник.
Останалите трохи също се поставят в хладилник.
В купа се смесват яйцата, ванилията и захарта. Разбиват се за кратко с телена бъркалка. Добавят се заквасената сметана, крема сиренето, течната сметана и сухият пудинг. Сместа се разбърква до еднородност.
Разделя се на две равни части.
В едната половина се добавя какаото.
Шоколадовата смес се поставя върху основата. Заглажда се. Отгоре се разпределя бялата смес.
Следват черешите.
Върху тях се наръсва с оставените трохи.
Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути. След опичането в средата чийзкека е мек. Втвърдява се след като се охлади.
Опеченият чийзкейк се оставя във фурната 20 минути на отворена врата.
Охлажда се на стайна температура и след това се поставя за няколко часа в хладилник.
Чийзкейкът се освобождава от формата и хартията, и се поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар