вторник, 2 юни 2020 г.

Шоколадов чийзкейк с поръска и череши


Продукти:
за основата и поръската
  • 250 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 30 г смлени бадеми
  • 30 г какао
  • 170 кр. масло
  • 100 г кафява захар

за чийзкрема
  • 350 г череши без костилки
  • 120 г захар
  • ванилия
  • 3 яйца
  • 500 г заквасена сметана
  • 200 г крема сирене
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 1 пакетче пудинг Ванилия (37 г)
  • 25 г какао


Приготвяне:
Изчистените череши се поставят в цедка да се отцедят. 

Кравето масло се разтопява и охлажда. Всички продукти за основата се смесват и заливат с маслото. Сместа се обърква до еднородност. Получават се малко по-мокри трохи.
Кръгла отваряема форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. 
На дъното се поставят 2/3 от трохите. Заглаждат се и се притискат с лъжица или с дъното на чаша. Основата се набожда на няколко места с вилица. Формата се поставя в хладилник. 
Останалите трохи също се поставят в хладилник.

В купа се смесват яйцата, ванилията и захарта. Разбиват се за кратко с телена бъркалка. Добавят се заквасената сметана, крема сиренето, течната сметана и сухият пудинг. Сместа се разбърква до еднородност.
Разделя се на две равни части. 
В едната половина се добавя какаото. 

Шоколадовата смес се поставя върху основата. Заглажда се. Отгоре се разпределя бялата смес. 
Следват черешите. 
Върху тях се наръсва с оставените трохи. 

Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути. След опичането в средата чийзкека е мек. Втвърдява се след като се охлади.
Опеченият чийзкейк се оставя във фурната 20 минути на отворена врата. 
Охлажда се на стайна температура и след това се поставя за няколко часа в хладилник. 
Чийзкейкът се освобождава от формата и хартията, и се поръсва с пудра захар. 


Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от тук. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар