понеделник, 27 април 2020 г.

Чийзкейк с рикота и шоколадови капки



Продукти:
за основата

за чийзкрема

още
  • 50 г шоколадови капки
  • 3 с. л. течен шоколад


Приготвяне:
Бисквитите се смилат. Към тях се прибавя разтопеното краве масло. Разбърква се хубаво до обединяване на продуктите. 
От сместа се отделя 150 г и към нея се добавя какаото. Разбърква. 
Отваряем ринг с размер 22 см се поставя в поднос. От вътрешната страна се поставя лента ацетатно фолио. Кафявата смес се разполага на дъното на ринга, разпределя се равномерно и хубаво се притиска с лъжица или с дъното на чаша. Поставя се в хладилник за 15-20 минути. 

Към останалата бисквитена смес се прибавя 3 с. л. портокалов крем ликьор. Ако не искате да има алкохол в сладкиша, може да замените с течна сметана. 
Сместа се изсипва върху кафявата основа и се разпределя по дъното и встрани по борда. Връща се отново в хладилника. 

Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
В купа се смесват рикотата, крема сиренето и пудрата захар. Разбърква се. 
Течната сметана се разбива с миксер до меки връхчета. Прибавя се към сирената. Ароматизира се с ванилия и портокаловият крем ликьор. И тук да вметна, че може да пропуснете ликьора и да го замените с портокалова или лимонова есенция. 
Желатинът се разтопява на водна баня. Охлажда се и се прибавя към крема, като се разбърква енергично с миксер. 
Добавят се шоколадовите капки. 

Основата за чийзкейка се изважда от хладилника и дъното се намазва с течният шоколад. Излива се крема и сладкиша отново се прибира в хладилника за няколко часа.


Чийзкейкът се освобождава от ринга и се украсява с горски плодове.



Сладък, слънчев и усмихнат да ви е денят, приятели!



Рецептата, текста и снимките са авторски! Моля, спазвайте закона за авторското право! Благодаря ви!

2 коментара:

  1. Просто е перфектния Чизкейк! Неуморима си! Бъди жива и здрава, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много благодаря за хубавите думи и чудесните поздравления!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване