петък, 21 септември 2018 г.

Шоколадова торта с малини


Продукти:
за блатовете
  • 350 г брашно
  • 550 г захар
  • 100 г какао
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 15 г бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • 4 яйца М
  • 300 мл гъст айрян (200 г кисело мляко + 100 мл вода)
  • 250 мл горещо кафе
  • 180 мл олио
  • 2 ванилии

за крема
  • 400 мл течна сладкарска сметана
  • 400 г течен шоколад
  • 50 г какао
  • 6 с. л. пудра захар
  • 20 мл ром
  • 300 г малини

за украсата
  • 350 г шоколад
  • сладък мъх
  • малини
  • къпини
  • арония


Приготвяне на блатовете:
В голяма купа се смесват брашното, захарта, какаото, двата вида сода, ванилията и солта. Сместа се разбърква до хомогенност на продуктите.
В друга купа се счупват яйцата, които се разбиват леко с тел. Към тях се добавят айряна и олиото. Разбърква се и течността се прибавя към сухите продукти. Разбърква се и накрая се добавя горещото кафе. 
Сместа се разделя на четири равни части. 
Форма за печене с размер 20 см се покрива с хартия за печене, като стените се намазват с мазнина. Излива се първата част и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверявайте с шишче дали блатът се е опекал.
Опеченият блат се изважда и се поставя да се охлади върху решетка. 
Така се опичат и останалите блатове. 

Приготвяне на крема:
Студената сметана се разбива до плътност.
Течният шоколад трябва да е на стайна температура и като се наклони бурканчето да се излива. Ако не е достатъчно течен го поставете за кратко в микровълновата печка. Шоколадът не трябва да бъде топъл. 
И така, течният шоколад се прибавя към сметаната и се разбива енергично с миксер. Добавят се какаото и пудрата захар, и се разбърква до еднородност. 


Сглобяване на тортата:
Върху подност се поставя отваряем ринг. В него се поставя единият блат и се покрива с 1/4 от крема. Върху него се поставят малини. Следва блат, крем, малини...и така до последният блат, който се покрива с малко от крема, като се оставя от последната 1/4 крем за намазване на тортата отвън.
Тортата се поставя в хладилника за 2-3 часа да стегне.


Освобждава се от ринга и се намазва с останалият крем.
Отстрани тортата се облепя с парченца шоколад.

Направа на шоколадовата дървестна кора:
Парче алиминиево фолио се намачква леко. Върху него се поставя стреч фолио.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се излива върху стреч фолиото.


Оставя се на студено да стегне шоколада.
След като шоколадът е стегнал се чупят парченца, с които се облепя тортата. С помошта на плоска четка за рисуване и разтопен шоколад се запълват някои разстояния между парчетата шоколад.
Белият ефект се получава, като 1 с. л. нишесте се разрежда с алкохол до кашичка. С тази смес тук-там се намазва шоколада.
След това се минава с четка със сухо какао.
Ако много се белее и не ви харесва, леко се намокря и пак се минава с какао.



Направата на шоколадовите листенца съм обяснила тук, а  сладкият мъх ще намерите тук.


Приятен апетит!

Ето и още един вариант с портокали, на тази прекрасна торта.


8 коментара:

  1. Просто шедьовър!Друго не мога да кажа!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта, страхотна!
    Браво! <3

    ОтговорИзтриване
  3. И уникално вкусна! БЛАГОДАРЯ!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересна техника и за кората, освен за мъха. А за вкуса нямам съмнение!

    ОтговорИзтриване