сряда, 5 септември 2018 г.

Кюфтета с бял сос


Години не бях правила кюфтета с бял сос и мога с чисто сърце да кажа, че даже бях позабравила как се правят :) И затова тази рецепта е за всички, които като мен рядко правят такива кюфтета и да има къде да погледнат, когато се сетят за тях .... ама наистина станаха много вкусни :)

Продукти:
за кюфтетата
  • 500 г кайма
  • 1 филия сух хляб
  • 1 малка главичка лук
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • 1 кафена чашка ориз

за соса
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 стрък целина
  • 2-3 стръка магданоз
  • 30-40 г краве масло
  • 2 с. л. брашно
  • 2 яйца L
  • 200 мл прясно мляко
  • 300 г кисело мляко
  • сол


Приготвяне:
Към каймата се прибавят накиснатата и изцедена с вода филия хляб, яйцето, ситно нарязаният лук, ориза и черният пипер. Омесва се хубаво и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно. 

В 1.5 л вода се поставят моркова, обелен и нарязан на кубчета, лука, също нарязан, целината и магданоза. Посолява се леко и се поставя на котлона. Вари се до полуомекване на зеленчуците. 
Във врящият бульон се пускат кюфтета, които се варят 25-30 минути на слаб котлон. 
Когато са сварени се изваждат от бульона. 
Зеленчуците също се изваждат и се пасират. Връщат се отново в бульона. 

Яйцата се разбиват с тел и към тях се добавят млеката. 

В тенджера се разтопява кравето масло и в него се запържва брашното. Разрежда се с бульона, като се бърка непрекъснато. 
Добавя се и яйчено-млечната смес. 
Като заври соса се пускат и кюфтета. Ястието се оставя на котлона само да ,,клокне'' и ако е необходимо се доовкусява със сол и черен пипер. 
Кюфтенцата се поднасят поръсени с магданоз. 

:) ...и не ме питайте като сина, защо соса е жълт, а не бял...може би от моркова или яйцата, а се насладете на една неувяхваща класика! 


Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар