Много вкусни, меки и ароматни бриоши, идеални за закуска в компанията на топъл чай.
Продукти:
за тестото
- 550 г брашно София Мел Екстра
- 170 мл топло мляко
- 110 мл вода
- 120 г захар
- 1 жълтък
- 16 г прясна мая (8 г суха)
- щипка сол
за крема
- 20 г брашно София Мел Екстра
- 25 г захар
- 150 мл прясно мляко
- 1 жълтък
- ванилия
още
- 100 г шоколад
- пудра захар
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря маята. Течността се изсипва в 200 г от брашното. Разбърква се и се оставя на топло да втаса.
Към втасалото първоначално тесто се добавят захарта, водата, солта, жълтъка и по малко от останалото брашно. Когато сместа се посгъсти се прехвърля на плота и се доомесва до меко тесто.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Докато тестото втасва се приготвя крема. Всички продукти се смесват, разбъркват се с тел и се поставят на котлона, до сгъстяване на крема. Кремът се оставя да изстине.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 30/40 сантиметра. Половината от кората се намазва с крема и се поръсва с нарязаният на дребно шоколад. Тук е момента да отбележа, че идеално за тази цел е употребата и на шоколадови капки.
Кората се нарязва на 8 равни ленти откъм късата страна. Намазаната част с крема лента се покрива с ненамазаната. Усуква се и се навива на охлювче.
Така приготвените бриошчета се подреждат в тава постелена с хартия за печене. (при мен е подложка за печене, много удобна и практична).
Бриошите се пекат директно в предварително затоплена фурна на 170 градуса 25 минути.
Още топли се намазват с четка с краве масло и се поръсват с пудра захар.
След като изстинат бриошите, могат да се замразят, пакетирани в полиетиленова торбичка. След като се извадят от фризера се поставят в микровълновата печка на функция ,,размразяване" за 1-2 минути и получавате топла, бърза и вкусна закуска, без промяна на първоначалните вкусови качества.
Хриси, чудесен е. Непременно ще го опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Благодаря, Кате!
ИзтриванеЩе се радвам да споделиш впечатлението си!
Поздрави!
Много апетитни са, Хриси.
ОтговорИзтриванеМоите бриоши имат винаги доста масло, а тук няма мазнина.
Ще ги опитам :)
Пропуснала си жълтъка в крема :)
Благодаря, Дани!
ИзтриванеБеше ми интересно да опитам и бриош без масло. Въпреки, че по принцип бриошите са с масло тези също се получиха вкусни, а и начина на направа ме впечатли и ето, че рецептата е налице. :)
Благодаря ти, за поправката и вниманието ти към мен!
Поздрави!
Много красиви, впечатляващи и интересни предложения Хриси.Харесват ми и искам да опитам да приготвя боровинковият чийзкейк, соленките с крема сирене както и бриошите.Интересна пита със зеленчуци и кюфте както и останалите предложения.
ОтговорИзтриванеВъзхищавам се на старанието и усета ти за красиво поднасяне на всяка рецепта.
Поздрави !
Сърдечно благодаря, Ели, за хубавите и мили думи!
ИзтриванеРадвам се, че си усетила старанието ми при поднасяне на приготвената храна! За мен е важно да се храним не само вкусно, а и красиво!
Поздрави!
Честно казано, бриош още не съм приготвяла, обаче след този вече няма мърдане! Страхотен е, записвам си го в списъка. Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче!
ИзтриванеВ блога имам още една рецепта на бриош с течен шоколад, може да погледнеш и нея, и да сътвориш твоят неповторим и вкусен бриош.
Поздрави, мила!
Като вляза в този блог и такова едно слънчево ми става и настроение ме обзема, сякаш влизам в уютен дом. Неустоими бриошчета, с красиви снимки, а брашното как сладко си го завързала. Поздрави, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате, за милите думи!
ИзтриванеС удоволствие ще те посрещна в нашият дом, за да усетиш още повече атмосферата, която витае сред нас...
Прегръдки и целувки!
Много красиви бриоши!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Дени!
ИзтриванеА сега и бриоши! Нямаш милост, значи!
ОтговорИзтриване