Продукти:
- 5 точени кори
- 5-6 ябълки (количеството е в зависимост от големината на ябълките)
- 6 с. л. захар
- 1 с. л. краве масло + 40 г
- 2 с. л. коняк
- 2 ванилии
- 1 шепа стафиди
- 100 г едро смлени орехи
- 5 бр. обикновени бисквити
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие (в моят случай станал ми любим тиган Деличия на Делимано) се поставят обелените и нарязани на дребно ябълки. (за да не почернеят ябълките докато ги нарязвате, ги поставете във вода), 1 с. л краве масло и захарта.
Ябълките се готвят до омекване и леко карамелизиране. Овкусяват се с ванилията и коняка. Към тях се прибавят стафидите и орехите.
Ябълките се готвят до омекване и леко карамелизиране. Овкусяват се с ванилията и коняка. Към тях се прибавят стафидите и орехите.
Взема се една кора, намазва се с помощта на четка с разтопено краве масло и в единият край се поставя от плънката. Върху нея се натрошава една бисквита.
Завива се на руло, след това на охлювче и се поставя в средата на тавичката с незалепващо покритие Делимано Деличия.
Щруделът се намазва с краве масло и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Благодарение на керамичното покритие Форте на тавата, щрудела не залепва и се изпече равномерно, с невероятен аромат и хрупкава коричка.
Още топъл щрудела се намазва с четка с краве масло, поръсва се с пудра захар и остава да му се насладите с най-доброто си настроение и усмивка :)
Тук може да видите и още два страхотни щрудела с дъх на есен:
Щрудел Златна есен
Щрудел с грис и плодове
Чудесен богат щрудел, Хриси! Явно е от есента, защото и в моята фурна се пече един, но съм си го спретнала по класическия вариант само с ябълки, захар, масло и канела. Коняк не съм добавяла до момента, но сигурно ще опитам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Славяна!
ИзтриванеИма много варианти на приготвяне на ябълков щрудел, но едно е общото - вкус на есен, уют и топлина!
Поздрави!
Хриси, обичам щрудел, но есента е на прага - ще мога да му се насладя тепърва!
ОтговорИзтриванеПрав си, Веси, тепърва започва голямото правене и ядене на щрудели :)
ИзтриванеМожели да се направи с тези по дебелите кори
ОтговорИзтриванеТочно този щрудел съм го правила с по-дебелите кори, където се водят точени :)
Изтриване