събота, 8 октомври 2016 г.

Ябълков щрудел


Продукти:
  • 5 точени кори
  • 5-6 ябълки (количеството е в зависимост от големината на ябълките)
  • 6 с. л. захар 
  • 1 с. л. краве масло + 40 г
  • 2 с. л. коняк
  • 2 ванилии
  • 1 шепа стафиди
  • 100 г едро смлени орехи
  • 5 бр. обикновени бисквити
  • пудра захар за поръсване


Приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие (в моят случай станал ми любим тиган Деличия на Делимано) се поставят обелените и нарязани на дребно ябълки. (за да не почернеят ябълките докато ги нарязвате, ги поставете във вода), 1 с. л краве масло и захарта.


Ябълките се готвят до омекване и леко карамелизиране. Овкусяват се с ванилията и коняка. Към тях се прибавят стафидите и орехите. 

Взема се една кора, намазва се с помощта на четка с разтопено краве масло и в единият край се поставя от плънката. Върху нея се натрошава една бисквита.


Завива се на руло, след това на охлювче и се поставя в средата на тавичката с незалепващо покритие Делимано Деличия.
По същият начин се приготвят и останалите кори, като се завиват покрая преходното руло.



Щруделът се намазва с краве масло и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Благодарение на керамичното покритие Форте на тавата, щрудела не залепва и се изпече равномерно, с невероятен аромат и хрупкава коричка. 


Още топъл щрудела се намазва с четка с краве масло, поръсва се с пудра захар и остава да му се насладите с най-доброто си настроение и усмивка :)

Тук може да видите и още два страхотни щрудела с дъх на есен:

Щрудел  Златна есен

Щрудел с грис и плодове 




6 коментара:

  1. Чудесен богат щрудел, Хриси! Явно е от есента, защото и в моята фурна се пече един, но съм си го спретнала по класическия вариант само с ябълки, захар, масло и канела. Коняк не съм добавяла до момента, но сигурно ще опитам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Славяна!
      Има много варианти на приготвяне на ябълков щрудел, но едно е общото - вкус на есен, уют и топлина!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Хриси, обичам щрудел, но есента е на прага - ще мога да му се насладя тепърва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си, Веси, тепърва започва голямото правене и ядене на щрудели :)

      Изтриване
  3. Можели да се направи с тези по дебелите кори

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно този щрудел съм го правила с по-дебелите кори, където се водят точени :)

      Изтриване