Честит празник, мили дами!
Бъдете обичани и дарявайте любов!
Бъдете любящи жени, майки и съпруги!
Бъдете лъч светлина и усмивка в сивото ежедневие, което ни заобикаля!
Бъдете благословени!
Продукти:
за блата
- 180 г брашно
- 3 с. л. какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 150 г захар
- щипка сол
- 2 яйца
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл олио
за крема
- 700 мл прясно мляко
- пудинг Ванилия (37 г) за крем с течност 500 мл
- 10 с. л. захар
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 15 г желатин + 10 грама за глазиране на плодовете
- плодове по желание
Приготвяне на блата:
В купа се смесват и пресяват брашното, бакпулверът, солта и какаото. Прибавя се и захарта.
В друга купа се смесват яйцата, олиото. и прясното мляко. Сместа се разбива с тел.
Двете смеси се съединяват и се разбиват с миксер до хомогенизиране.
Готовото тесто се изсипва във форма с диаметър 22 см, предварително постелена с хартия за печене.
Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна, като се проверява за готовност с дървено шишче.
Приготвяне на крема:
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Пудингът се разтваря с малко прясно мляко, а останалото мляко се поставя на котлона, заедно със захарта,да заври.
Разтвореният пудинг се прибавя към млякото и се вари 2-3 минути. Получава се по-рядък крем, но това да не ви притеснява. Това е и целта. След 3-4 минути, след като крема е отстранен от котлона се добавя желатина. Разбърква се и се оставя да изстине. За да не хваща коричка крема, се покрива със стреч фолио.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Поизстиналият крем (не е задължително да е напълно изстуден) се разбива с миксер около 2 минути. Тогава към него се прибавя по-малко от сметаната и се разбърква с шпатула до обединяване на двете смеси.
От кремът се отделят 3-4 с. л., които използваме за завършек на тортата.
Изстиналият блат се разрязва на три части, като се стараем едната част да е по-дебела от другите две, които се използват за дъно и капак на тортата.
По-дебелият блат се нарязва на кубчета, които се прибавят към крема и се разбъркват леко.
В поднос се поставя единия блат, който се обгражда с отваряем ринг.
Върху него се изсипва крем и отгоре се поставя другия тънък блат.
Изсипва се отделения крем и тортата се поставя на студено да стегне, около 3-4 часа.
Тортата се освобождава от ринга и се украсява с плодовете, които се глазират с разтопения, но не горещ желатин.
Да ви е сладко!
Весел празник, дами!
Усмихвайте се и бъдете щастливи! :)
Весел празник, дами!
Усмихвайте се и бъдете щастливи! :)
Честит 8-ми март, мила Хриси!
ОтговорИзтриванеБъди обичана от мъжете си, щастлива и все така всеотдайна и раздаваща се!
Пожелавам ти всичко, което бих пожелала на себе си - здраве, защото по - важно от него няма! Весел празник!
ПП: Черпя се едно голяяямо парче торта за празника и ти изпращам прегръдки и целувки!
Хриси, честит празник, миличка!! Да си преди всичко ЗДРАВА, да си обичана и да даряваш любов, както ти умееш!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна тортичка за празника си приготвила (как да не те обича човек :) )!!
Великолепен ден ти желая с голяма прегръдка!!
Честит празник!
ОтговорИзтриванеДа , животът може да е вкусен, интересен и вълнуващ......тук винаги се усеща като такъв!
Честит празник, сестричке!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и много щастлива! Обичам те!
Прегръдки с пожелание за весело празнуване!
Честит празник, Хриси (с малко закъснение), но пък се надявам, че не само 8ми Март за теб е празник! И то какъв, като гледам какви красоти си сътворила :)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти много здраве, вдъхновение и да си много обичана и уважавана!
Поздрави и много усмивки :)
Габи, Руми, Вили, Ваня, Ели благодаря ви, момичета за вниманието и хубавите пожелания!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави,щастливи и много обичани!
Прегръщам ви!
Прекрасно предложение,Хриси!
ОтговорИзтриванеЧестит празник с малко закъснение. Въпреки че трябва всеки ден да е празник за дена жена. Да се радва на живота всеки ден.
Чудесна торта с различни вкусове на плодове, както са жените :)))
С червени устни като ягодата, нежна като банана. Свежа като ябълката, кисела като кивито. Празнична, като мандаринката. И накрая с чуден вкус на какао.
Поздрави и прегръдки!
Честит празник и тук от мен, Хриси! Бъди все такова вдъхновение за дамите и олицетворение на една истинска такава! Прекрасна торта - пъстра, красива и нежна! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМисля, че една прекрасна жена, като теб приема поздрави по всяко време!
ОтговорИзтриванеБъди щастлива! А тортата е богата и красива, подходяща за празника!
Благодаря, Веси! Много си мила!
ИзтриванеБъди здрава и много щастлива! :)
Здравей мила Хриси. Тортата е чудничка но аз имам един въпрос. Понеже много рядко съм работила с украси с желирани плодове а виждам че са поставени върху разбитата сметана моля те дай ми насока как да направя желираният слой отгоре как да го подредя и желирам. Винаги ми се е виждало трудно тази технология на желиране с плодове птгоре и не съм се престрашавала. Благодаря ти предварителнп Хриси. Поздрави Миглена☺
ОтговорИзтриванеЗдравей, Меги!
ИзтриванеМного хора се плашат от желатина, но аз мога да те уверя, че с него се работи лесно стига да спазваш някои правила. Обикновено в едно пакетче има 10 г желатин, който се поставя в чаша и се залива с 50-6о г стурдена вода. След няколко минути желатина е набъбнал и чашата се поставя в съд с топла вода, за да може желатина да стане течен. Може да пробваш и друг начин за разтопяване. Както е набъбнал желатина се поставя за 5-6 секунди в микровълнова печка и той се разтопява. Плодовете се подреждат по собствено усмотрение и фантазия. След това с четка се намазват с разтопения, но не горещ желатин. Това е, Меги. Не е трудно, престраши се и пробвай. Успех!
Хубава неделя!
Благодаря Хриси. Твоите неща ме вдъхновяват затова и гласувах в конкурса на Благоводител. Желая ти хубав и усмихнат ден и все така нещата който правиш да са поръсини с щипка любов. Поздрави Миглена. ��
ОтговорИзтриванеБлагодаря Хриси. Твоите неща ме вдъхновяват затова и гласувах в конкурса на Благоводител. Желая ти хубав и усмихнат ден и все така нещата който правиш да са поръсини с щипка любов. Поздрави Миглена. ��
ОтговорИзтриване