четвъртък, 2 септември 2021 г.

Пай със смокини

 


Продукти:

  • 100 г краве масло със стайна температура
  • 1 яйце
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 270 г брашно
  • 8 г бакпулвер
за поръската
  • 50 г студено краве масло
  • 50 г захар
  • 100 г брашно
  • ванилия
за пълнежа
  • 300-400 г пресни смокини
  • 2-3 с. л. сладко от кайсии или смокини



Приготвяне:
Тестото за пая може да го замесите на ръка или в миксер. Аз използвах миксер.
В купата на миксера се поставят маслото, захарта и яйцето. Разбиват се за кратко, колкото да се обединят продуктите.
Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията, и се пресява. (заради различната големина на яйцата, може да има малко разлика в брашното + - 20 грама)
Пресятото брашно се прибавя на порции към маслената смес. 
След като тестото се е оформило на мека топка, се прехвърля в намазана с масло форма с подвижно дъно или с отваряем ринг с диаметър 26 - 28 см. 
С помощта на ръце тестото се разстила, като се издига борд висок около 3 сантиметра. 
Дъното на пая се надупчва с вилица и намазва със сладкото. 
Смокините се разполовяват и нареждат плътно една до друга. 
Продуктите за поръската се смесват и с пръсти се претриват, докато станат на трохи. Разпределят се върху смокините.
Паят се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 40-45 минути. 
Преди сервиране се поръсва с пудра захар. 


Да ви е сладко!
Успешен и пълен с позитивни мисли, и вълнуващи емоции месец Септември, приятели! 

6 коментара:

  1. I love fig pie. Looks tasty and delicious! Good recipe.
    Greetings

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси, паят е чудесен и сигурно ще го пробвам. Въпросът ми е за шоколадовата торта с крем маскарпоне. В рецептата е с 2 яйца L, моите са М. Три ли да сложа?
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Кате!
      Относно тортата, предполагам, че може да сложиш 3 яйца :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Уникален сладкиш ! Вчера пробвах рецептата само добавих орехи върху смокините и се получи супер ! Благодаря Хриси за рецептата 😘!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сладкиша ви е харесал, Лиде!
      Предполагам, че с добавката на орехи, че е получил чудесен!
      Благодаря за споделенето мнение!
      Поздрави! :)

      Изтриване