Продукти:
- 4 бр. пуешки бутчета
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 1 голям картоф
- 2-3 скилидки чесън
- китка магданоз
- сол
- черен пипер на зърна
- 3-4 с. л. олио
за запичането на бутчетата:
- 200 мл бира
- 2-3 скилидки чесън
- краве масло
- горчица
- щипка мащерка
- червен пипер
- смлян черен пипер
Приготвяне:
Измитите бутчета се поставят в тенджера под налягане. Към тях се добавят нарязаните на едро лук, моркови и картофа, чесъна, черният пипер, олиото и магданоза. Посолява се и се залива с вода. Бутчетата се варят около 1 час.
Внимателно се изваждат и се поставят в глинен гювеч. Намазват се с горчица и се поръсват с червен и черен пипер, машерка. Върху всяко бутче се поставя бучка краве масло.
Покрай бутчетата се наливат 3-4 черпака от бульона, в който са врели бутчетата и бирата.
Поставя се капака на гювеча и ястието се запича на 200 градуса 20-30 минути.
Премахва се капака и отново се поставят бучки краве масло върху бутчетата. Запичат се до златисто. (моите бутчета изглеждат на снимката загорели, но не бяха :) )
Бульонът в който са врели бутчетата се прецежда. Зеленчучите се пасират и разреждат или с бульона, или със соса, в който са се пекли бутчетата. И в двата случая се получава уникално вкусен сос.
С останалият бульон задушете ориз и поднесете бутчетата с него и вкусният сос.
Приятен апетит!
Рецептата е адаптира от тук.
Толкова добре изглеждат, че ми идва да скоча до месарницата и да купя три - четири пуешки бутчета и да ги приготвя точно както си ги описала Хриси, благодаря за споделената рецепта. Поздрав! Марчева
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марчева! Ще чакам и твоето изпълнение за бутчетата!
ИзтриванеПоздрави!