неделя, 13 юни 2021 г.

Печени пуешки бутчета

  


Продукти:

  • 4 бр. пуешки бутчета
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 голям картоф
  • 2-3 скилидки чесън
  • китка магданоз
  • сол
  • черен пипер на зърна
  • 3-4 с. л. олио 
за запичането на бутчетата:
  • 200 мл бира
  • 2-3 скилидки чесън
  • краве масло 
  • горчица
  • щипка мащерка
  • червен пипер
  • смлян черен пипер



Приготвяне:
Измитите бутчета се поставят в тенджера под налягане. Към тях се добавят нарязаните на едро лук, моркови и картофа, чесъна, черният пипер, олиото и магданоза. Посолява се и се залива с вода. Бутчетата се варят около 1 час. 
Внимателно се изваждат и се поставят в глинен гювеч. Намазват се с горчица и се поръсват с червен и черен пипер, машерка. Върху всяко бутче се поставя бучка краве масло. 
Покрай бутчетата се наливат 3-4 черпака от бульона, в който са врели бутчетата и бирата. 
Поставя се капака на гювеча и ястието се запича на 200 градуса 20-30 минути. 
Премахва се капака и отново се поставят бучки краве масло върху бутчетата. Запичат се до златисто. (моите бутчета изглеждат на снимката загорели, но не бяха :) )

Бульонът в който са врели бутчетата се прецежда. Зеленчучите се пасират и разреждат или с бульона, или със соса, в който са се пекли бутчетата. И в двата случая се получава уникално вкусен сос. 
С останалият бульон задушете ориз и поднесете бутчетата с него и вкусният сос. 



Приятен апетит! 

Рецептата е адаптира от тук

2 коментара:

  1. Толкова добре изглеждат, че ми идва да скоча до месарницата и да купя три - четири пуешки бутчета и да ги приготвя точно както си ги описала Хриси, благодаря за споделената рецепта. Поздрав! Марчева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марчева! Ще чакам и твоето изпълнение за бутчетата!
      Поздрави!

      Изтриване