вторник, 12 януари 2021 г.

Картофени топки пълнени с кайма



 Продукти:

  • 1.200 г картофи
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 250 г кашкавал
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио. Прибавя се каймата и се запържва до готовност. Овкусява се с черен пипер и магданоз, и се оставя да изстине.
Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. 
Кашкавалът също се настъргва.
Картофите леко се посоляват и се добавят яйцата. В този момент картофите леко се оводняват и трябва да се изцедят с ръце. 
Към тях се добавя половината кашкавал и се овкусяват с черен пипер. 
Взема се чаша с обло дъно и вътрешността се покрива със стреч фолио. 
Поставят се 2 с. л. от картофената смес, която се разпределя по дъното и стените. Поставя се и малко от кашкавала и 2 с. л. от каймата. Притиска се хубаво и отгоре се покрива с още от картофената смес. С помощта на фолиото се оформя топка. 
Картофените топки се нареждат в тава, постелена с хартия за печене. 
С четка леко се намазват с олио. 
Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 45-50 минути. 



Добър апетит! 

4 коментара:

  1. Интересна рецепта. Ще ги опитам, Хриси. От теб основното, от сестра ти десерта.
    Катя

    ОтговорИзтриване