Продукти:
за блатовете
- 2 яйца
- 120 г кисело мляко
- 100 мл олио
- 290 г брашно
- 350 г захар
- 50 г какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 200 мл горещо кафе
за крема
- 300 г крема сирене
- 250 г маскарпоне
- 300 г бял шоколад
- 200 г заквасена сметана 20 %
- 60 г пудра захар
за украсата
- шоколадова глазура
- изсушени портокалови резанчета
- елхови клонки
- пръчки канела
- топченца криспи
Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се с телена бъркалка до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с тел, добавят се киселото мляко и олиото.
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново и се излива горещото кафе. Сместа се разбърква до хомогенност.
Сместа се разпределя по-равно в две форми с размер 19 см.
Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса 30-35 минути.
След като изстинат се разрязват на по два блата. Общо се получават 4 блата.
Приготвяне на крема:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Белият шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето и пудрата захар. Разбърква се с лъжица (не с миксер). Прибавя се охладеният шоколад и вече може да разбъркате с миксер. Накрая се добавя заквасената сметана.
Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос се фиксира отваряем ринг с размера на блата. От вътрешната страна се поставя ацетатно фолио. Поставя се единият блат и върху него 1/4 от крема, следва блат, крем и така до всички блатове, като се завършва с крем. Тортата се заглажда и се поставя на студено за 3-4 часа.
Тортата се освобождава от ринга и се декорира.
Елховите клонки се измиват и подсушават. Върху тях с четка се поставя по-малко айсинг, който наподобява сняг. Също така може да ги намажете с белтък и да ги поръсите с кокосови стърготини.
Един портокал се нарязвана тънки резанчета, които се нареждат върху хартия за печене. Изсушават се във фурната на 50 градуса или на радиатора на парното.
Топченцата криспи се оцветяват с прахообразна златна боя.
Шоколадовата глазура може да видите тук. ... и накрая заработва вашата фантазия 😊
Създайте си едни вълшебни и сладки празници! Усмихнете близките си хора и им покажете колко много ги обичате!
Весели и благословени празници!
Истинско изкушение! Нека е така красива и годината ти, Хриси!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Веси!
ИзтриванеНека и твоята година е цветна, вълнуваща и пълна с много усмивки!
Здравейте,поздравления за прекрасната торта👏👏👏
ОтговорИзтриванеНаправи ми впечатление,че освен крем има и друг пълнеж, наподобяващ сладко или плодово пюре, бихте ли споделили🙂
Здравейте, Иринка!
ИзтриванеВ тортата няма никакъв друг пълнеж освен крема, който съм написала. Видях във Фейсбук, че една дама беше направила тази торта и от нея си беше допълнила плодов слой. Трябва да се обърнете към нея за подробности.
Благодаря и хубав ден!
Благодаря Ви🍰🍰🍰
ИзтриванеБлатовете сиропират ли се?
ОтговорИзтриванеНе, блатовете не се сиропират.
Изтриване