неделя, 27 декември 2020 г.

Коледно пънче с боровинки

 


Весели и благословени празници, изпълнени с много топлина, любов и уют, споделени с най-любимите хора! 
Нека в домовете ви цари мир, хармония, благослов и най-вече здраве! 
Бъдете позитивни, усмихнати и много обичани! 

Продукти: 

за платката

  • 6 яйца L
  • 100 г захар
  • 90 г брашно
  • 30 г какао

за крема
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г бял шоколад
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • пресни или замразени боровинки

за сиропа
  • 100 г захар
  • 100 мл вода
  • ванилия
  • щипка сол
  • 1 ч. л. лимонов сок

за украсата
  • 150 г бял шоколад

Приготвяне:
Брашното се смесва с какаото и се пресява.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавя брашното с какаото и внимателно се разбъркава с шпатула. 
Сместа се изсипва в тава с размери  40/30 см  върху хартия за печене. 
Платката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути. 
Охлажда се върху хартията. 

Захарта за сиропа се смесва с водата и се вари 2-3 минути. Прибавят се солта, ванилията и лимоновия сок. Оставя се да изстине.

Течната сметана се загрява до завиране. Залива се начупеният шоколад. Оставя се около 1 минута и тогава се разбърква с лъжица до еднородност. След като изстине се поставя в хладилника за 1-2 часа.
Ганашът се разбива с миксер до пухкавост и се добавя маскарпонето. Разбива се за кратко. 

Платката се освобождава от хартията. Сиропира се с помощта на четка. 
От крема се оставя 3-4 с. л. и с останалият се намазва платката. Заглажда се и се разпръскват боровинките. 
Платката се навива на руло и се оставя на студено да стегне. 

Рулото се подравнява от двете страни. Отрязват се диагонални парчета и се закрепят отстрани на рулото. Цялото пънче се намазва с отделеният крем. Доукрасява се с парченца шоколад. 

Украсата от шоколад за пънчето е хубаво да я направите няколко часа преди да приготвите рулото. 
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Изсипва се върху хартия за печене и се разстила с шпатула. Върху него се поставя оше една хартия и се навива на руло. Оставя се на студено да стегне. След това, като се развива рулото, шоколада се начупва и с него се украсява рулото, което наподобява кора на дърво. 



Весели и сладки празници! 

Тук може да видите и Коледно пънче Гараш

4 коментара:

  1. Честита и благословена Коледа!
    Здраве, любов, топлина и уют в дома ви!
    Прегръдка с пожелание на следващата Коледа да сме заедно!
    Обичам Ви! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С много обич и топли прегръдки ви пожелаваме весели новогодишни празници!
      И дай Боже да се видим и преди следващата Коледа!
      И ние ви обичаме! <3

      Изтриване
  2. И аз ви пожелавам да се видите по-скоро. А защо не и аз да ви видя, заедно или поотдално, тук, или там:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще бъде една много весела среща, Веси! Дано да се състои!

      Изтриване