понеделник, 26 октомври 2020 г.

Скобелевски заек

 


Рецептата за Скобелевски заек или заек по Скобелевски беше приготвена от Майстор Георги във Фермата. С домашно заешко месо нямаше начин да не пробвам тази рецепта. Майстор Георги сготви заека с гъби печурки, но когато гората до нас е пълна с гъби, аз нямаше как да не се възползвам от тяхното ухание и аромат. Пренебрегнах доматите, които са дадени в рецептата, но така прецених за нашият вкус. Във Фермата заека беше сготвен в чувен (чугунена тава), но в моите условия аз използвах по-дълбока тава. В крайна сметка се получи едно много вкусно ястие, което е любимо на генерал Скобелев и за това е кръстено на него. 

Продукти:

  • 1 кг заешко месо 
  • 300 г сланина
  • 2 големи глави лук
  • 2 моркова
  • 2-3 чушки (червени и зелени)
  • 400 г гъби боровки
  • 5-6 бр. картофи
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • 100 мл бяло вино

Приготвяне:
Сланината се нарязва на кубчета. Запържва се в по-дълбока тава. След като сланината си е пуснала мазнината се поставят порциите заешко месо, да се запечатат. Изваждат се от тигана. 
В мазнината се поставя лука нарязан за ивици, моркова - на гредички и чушките на ленти. След 2-3 минути се добавят и нарязаните гъби. Ястието се готви до леко омекотяване на зеленчуците и се прибавят нарязаните на кубчета картофи. Подправя се с черен пипер и магданоз. Ако е необходимо се добавя и сол. Залива се с виното и тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Ястието се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече 60 минути. Фолиото се премахва и заека по Скобелевски се допича до лек загар. 



Да ви е вкусно! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар