понеделник, 20 юли 2020 г.

Печени мариновани свински ребра


То за ребра ги купихме, пък се оказа една голяма мръвка, която имаше само 1-2 кокалчета и малко хрущялчета. И семейният съвет реши, че ще се пекат цели и мариновани. И след като обсъдихме маринатата, мисля, че не сгрешихме. Ребърцата се получиха ароматни, сочни и много вкусни.

Продукти:

  • 1.200 г свински ребра

за маринатата:
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с. л. сол без връх
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 2 ч. л. захар Мусковадо
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 50 мл олио
  • черен пипер

Приготвяне:
Лука се нарязва и се поставя в блендер. Към него се поставят и останалите продукти за маринатата. Всичко се блендира. 
Гърдите се поставят в тава и хубаво се намазват с маринатата. Тавата се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилника за 1 нощ. 
На другият ден маринованите гърди се поставят върху лист алуминиево фолио и хубаво се завиват. За по сигурно се увиват в още един лист фолио. 
Така приготвеният пакет се поставя в тава. Не се налива вода. 
Поставя се в предварително загрята фурна на 130 градуса и се пекат 3 часа. 
Докато фурната си върши работата, в сезона на ремонтите, вие може да си боядисате стените, да си сварите сладкото от боровинки, да замесите питка 😊... а най-добре и за предпочитане е да се излегнете на шезлонга с книга в ръка. 

След като минат трите часа, ребърцата се освобождават от фолиото и се оставят още десетина минутки във фурната хубаво да се зачервят. 
В отделената мазнина при печенето на ребрата, може да запържите 1 с. л. брашно и разредите с вода или бульон, и ще получите вкусен сос, идеалена притурка към месото. 


Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Да му се прииска на човек да почне ремонт... Страхотно изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наташа!
      Поздрави ... и ще чакам снимки от ремонта :)))

      Изтриване