за платката
- 5 яйца М
- 60 г захар (5 с. л.)
- 80 г брашно (4 с. л.)
- ванилия
за крема
- 250 мл прясно мляко
- 2 жълтъка
- 60 г захар
- 20 г брашно
- 20 г царевично нишесте
- 125 г меко краве масло
- 2-3 с. л. пудра захар
- ванилия
- шоколадови капки
- малини
за меренге
- 2 белтъка
- 80 г захар
Приготвяне:
на платката
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна.
Прибавя се пресятото брашно и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула.
Сместа се изсипва в тава с размери 35/30 см, постелена с хартия за печене.
Платката се пече на 180 градуса 12 минути. Оставя се да изстине заедно с хартията.
на крема
В купа се смесват жълтъците, захарта, нишестето и брашното. Разбърква се и се разрежда с част от млякото. Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията. Получава се доста гъст крем, който се изсипва върху плосък съд и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да изстине напълно.
Мекото краве масло се разбива с пудрата захар.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива хубаво с миксер. Към него на порции се прибавя от кравето масло. Кремът се разбива до пухкавост.
Сглобяване на рулото:
Платката се освобождава от хартията и се обръща на плота, частта която е била на хартията да бъде отдолу.
Рулото се намазва с крема. Заглажда се хубаво и равномерно, и се поръсва с шоколадовите капки и малини.
Навива се откъм по-дългата страна. Оставя се върху подност в хладилник, да стегне.
Платката се пече на 180 градуса 12 минути. Оставя се да изстине заедно с хартията.
на крема
В купа се смесват жълтъците, захарта, нишестето и брашното. Разбърква се и се разрежда с част от млякото. Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията. Получава се доста гъст крем, който се изсипва върху плосък съд и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да изстине напълно.
Мекото краве масло се разбива с пудрата захар.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива хубаво с миксер. Към него на порции се прибавя от кравето масло. Кремът се разбива до пухкавост.
Сглобяване на рулото:
Платката се освобождава от хартията и се обръща на плота, частта която е била на хартията да бъде отдолу.
Рулото се намазва с крема. Заглажда се хубаво и равномерно, и се поръсва с шоколадовите капки и малини.
Навива се откъм по-дългата страна. Оставя се върху подност в хладилник, да стегне.
Докато рулото стяга, се разбива меренге.
Белтъците се смесват със захарта и се поставят на водна баня. Разбъркват се отвреме-навреме и след като захарта се е разтопила се отместват от котлона.
Разбиват се с миксер до плътност и лъскавина.
Рулото се изравнява, като се изрязват двата края на рулото.
С помощта на лъжица меренгето се разпределя върху рулото. Рулото се минава с домакинска горелка и се украсява с малини.
Белтъците се смесват със захарта и се поставят на водна баня. Разбъркват се отвреме-навреме и след като захарта се е разтопила се отместват от котлона.
Разбиват се с миксер до плътност и лъскавина.
Рулото се изравнява, като се изрязват двата края на рулото.
С помощта на лъжица меренгето се разпределя върху рулото. Рулото се минава с домакинска горелка и се украсява с малини.
Да ви е сладко!
Толкова е красиво това руло, Хриси! Едно време бихме казали като за кръстник, или за сватба:). Сигурна съм, че е вкусно, но визията му ми хареса много. Комплименти!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Кате!
ИзтриванеМоят съпруг имаше празник и понеже е любител точно на този вкус, реших да го поглезя :)
Прегръдки!
Ретрото винаги е на мода и твоето чудно руло го доказва.
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден, Хриси!
Сърдечно благодаря, Светле!
ИзтриванеПоздрави!
Изключително красиво, прелестно е!
ОтговорИзтриване