понеделник, 2 ноември 2020 г.

Тиквен тарт с кори за баница



Преди време публикувах ябълков тарт с кори за баница, на който неведнъж се наслаждаваме у дома. Сега в сезона на тиквите, реших да импровизирам и го направя с тиква. И като замириса в къщи на тиквеник, реших и да го облея с малко сироп. Дали тарт, дали тиквеник и аз не знам как да го нарека, само мога да ви кажа, че направите ли го, насреща ще получите голямо одобрение и усмивки. От мен идеята, а на вас оставям да създадете в къщи уют, топлина и любов. 
 
Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 100 г краве масло
  • 50 мл олио
  • 500 г изчистена тиква
  • 120 г стафиди
  • 1 ч. л. канела
  • 2 с. л. ром

за заливката
  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ч. л. с връх нишесте
  • ванилия

за сиропа
  • 300 мл вода
  • 250 г захар
  • щипка сол
  • 1 ч. л. лимонов сок

Приготвяне:
Стафидите се поръсват с рома и малко вода. Оставят се да омекнат и поемат аромата на рома  около 30 минути. 
Тиквата се настъргва на едро ренде и се смесва с канелата. 
Кравето масло се разтопява и се смесва с олиото. 
Взема се една кора и се намазва с мазнина. Върху нея се поставя втора кора, която също се намазва. Върху нея се наръсва тиква и стафиди. Корите се свиват на хармоника и се подреждат в тавата от печката. 
Така се процедира и с останалите кори. 
Готовата тарта се намазва с останалата мазнина. 



Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тартата се пече 45 минути или до хубаво зачервяване. 
Докато тартата се пече, се приготвя заливката. 
Яйцата се смесват със захарта и леко се разбиват с телена бъркалка. Добавят нишестето, сметаната, прясното мляко и ванилията. Сместа се разбърква. 
След като тартата хубаво се е запекла се залива с млечната смес и се връща във фурната за още 10 минути. 
Изважда се и се охлажда в тавата. 
Приготвя се сиропа, който се вари 3-4 минути. Накрая се прибавят солта и лимоновият сок. Охлажда се. 
За да остане тартата хрупкава се залива студена със студен сироп. Готова е за консумация след около 1 час. Тогава тартата е поела сиропа, омекнала е отдолу и в средата, а отгоре е хрупкава. 
Насладете се на макс! 




3 коментара: