сряда, 5 юни 2019 г.

Усукана питка



Много пъти съм разсъждавала върху въпроса за добрите и лошите хора. Кое ги прави добри или лоши, дали по рождение, дали средата, в която са израсли или в която са попаднали, развивали и обособявали като хора? Спорен е въпроса...  В тези и минали времена винаги е имало и от двата вида, важното е да се срещаме и познаваме повече с добрите, дните ни да минават в доброта, красота и усмивки.

,, Най-добрият начин да започнеш денят е събуждайки се сутрин да помислиш, колко хубаво е да донесеш радост поне на един човек днес" - Фридрих Ницше

Благодаря, ,,Сладки Мечти'', благодаря от все сърце!

Продукти:
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 100 г кисело мляко
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 5 с. л. олио
  • 7 г суха мая
  • 750-770 г брашно
  • 40-50 г меко краве масло


Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят всички продукти без кравето масло и жълтъка, който е за намазване на питката. 
Замесва се меко тесто.
 Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

Тестото се разделя на три равни части. 
Всяка част се разточва на кръг с диаметър 40 сантиметра. Корите се поставят една върху друга, като помежду тях се маже с мекото краве масло. Последната кора не се маже. 
Кръгът се разделя на 16 сектора. 


Всеки сектор се усуква няколко пъти, като крайната част се подпъхва към средата. 


Питката се оформя върху хартия за печене и след това се поставя, заедно с хартията в тава с размери 28 сантиметър. 
Поставя се на топло да втаса. 
Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък смесен с 1 с. л. кисело мляко. 
По желание в средата се поръсва с ленено и маково семе. 


Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса с вентилатор 35 минути. 


,,Три важни неща има в човешкият живот: първото е да си добър, второто е да си добър и третото е да си добър!" - Хенри Джеймс



14 коментара:

  1. Невероятна питка, браво Xриси! Златни ръце имаш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота, Хриси! Убедена съм, че и на вкус е прелестна! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сгрешен текст/правопис/, не мога да изтрия всичко.
      Повтарям отново.

      Изтриване
  4. Криси, чудесна и невероятно вкусна питка!!! За пореден път благодарение на теб, получавам овации от семейството!
    Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, че семейството ти е останало доволно от питката и ти си била аплодирана!
      Бъдете всички здрави и се пазете!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Жената със златните ръце!🌹❤

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна е Хриси, копирах си я с твое позволение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Аля!
      Радвам се, че питката ти е харесала и си запазила рецептата!
      Ще очаквам и твоето изпълнение.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Направих питката за рождения ден на внука ми.Стана чудесна.Препоръчвам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че питката ви е харесала! Благодаря за споделеното мнение!

      Изтриване