понеделник, 17 юни 2019 г.

Супа от манатарки и агнешки дреболии


Сезонът е на горските гъби... вкусни, ароматни и отделно колко е приятна разходката с кошница в ръка да обикаляме гората, но трябва и много внимателно да ги берем. Дори и най-малко да се усъмните в ядливостта на гъбите, по-добре е да ги изхвърлите. Ако не познавате гъбите, се доверявайте само на сигурни гъбари.
Гъбите манатарки са едни от най-ароматните и вкусни гъби. В съчетание и с агнешки дреболии се получава една неустоимо апетитна и засищаща супа.

Продукти:
  • 300 г гъби манатарки
  • 200 г сварени агнешки дреболии
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 домат
  • 2 щипки микс от сушени зеленчуци
  • 1 шепа ориз
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио
  • сол

за застройката
  • 2 жълтъка

Приготвяне:
Нарязаните на дребно лук, морков и пънчетата на гъбите се запържват в олиото до омекване. Заливат се с вода, посоляват се, добавят се сушените зеленчуци се оставят да врат на слаб огън. Прибавят се нарязаните на ивички гъби. Когато поомекнат гъбите се слага ориза и агнешките дреболии. Към краят на варенето се прибавя обеленият и нарязан на дребно домат.  
Готовата супа се застройва. 
Повечето кулинари застройват супите с кисело мляко и яйце. У дома не сме любители на супите застроени с мляко и затова застройвам само със жълтъци. 
Жълтъците разбърквам с домакинска тел, прибавям около 1 ч. ч. студена вода и след това по-малко сипвам от горещата супа. Връщам в тенджерата и разбърквам. 
Супата се подправя с черен пипер и дребно нарязан магданоз.

Приятен апетит и освежаваща разходка сред хубавата ни природа!



Ето тук може да видите и рецепта за чорба от горски гъби, която е без застройка.  

4 коментара:

  1. Красота, Хриси! Направо я подушвам през екрана! Записвам си я, ще се прави! Благодаря за чудесната рецепта и прекрасните снимки! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Сонче!
      Супата е много вкусна и ароматна и без агнешките дреболии, но нека има и месце :)
      Поздрави и прегръдки, мила!

      Изтриване
  2. Чудна е, Хриси! Обичам и агнешки супички и гъбени, а две в едно е още по-добра комбинация. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! И агнешките дреболии, и гъбите манатарки са деликатес ... така, че супичката е за ценители.
      Прегръдки! :)

      Изтриване