петък, 5 септември 2014 г.

Торта Шоколадови рози


Отскоро с голяма радост влязох в кулинарното блогърско общество. Къде с по-успешни рецепти, къде с малки трудности и спънки, преодолени с помощта и напътствията на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка'', за което и' благодаря, публикувах с трепет и вълнение...и така достигнах до моята 50 публикация. И понеже, нека всеки ден да ни е празник, то и днес ще има торта :)



Продукти за белият блат:
  • 4 белтъка
  • 150 г захар
  • 150 г смлени бадеми
  • 1 с. л. брашно

Продукти за шоколадовият блат:
  • 180 г брашно
  • 270 г захар
  • 30 г какао
  • 1/2 пак. бакпулвер
  • шипка сол
  • 2 яйца
  • 140 г гъст айрян, в съотношение 1:1
  • 75 мл олио
  • 140 мл горещо кафе

  • 12-13 броя бишкоти
  • 100 мл прясно мляко

Продукти за крем Шантили:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка 
  • 150 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • 2 ванилии
  • 200 мл течна сладкарска сметана

Продукти за шоколадовият мус:
  • 100 г черен шоколад
  • 100 г млечен шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 жълтъка
  • 2 белтъка

Продукти за глазурата:
  • 200 г бял шоколад
  • 50 мл течна сладкарска сметана

Продукти за шоколадовите рози:
  • 100 г черен шоколад
  • 30 г (1 с. л.) глюкоза
  • филирани бадеми за паниране на борда на тортата

Приготвяне на белият блат:
Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Към тях се прибавят смлените бадеми и брашното. Разбърква се внимателно с шпатула. Сместа се поставя върху предварително очертан кръг с диаметър 26 см на хартия за печене. Пече се на 180 градуса до леко покафеняване.
Блатът изстива с хартията върху решетка.

Приготвяне на шоколадовият блат:
Брашното, захарта, бакпулвера и солта се смесват в купа. Яйцето, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се обърква хубаво и накрая се добавя горещото кафе. Сместа е сравнително течна, но това да не ви притеснява. Готовата смес се изсипва в предварително застлана с хартия за печене тава от печката. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След като изстине блата от него с помощта на формата за тортата се изрязва кръг. От останалият блат може да си направите малки пастички.

Приготвяне на крем Шантили:
Пригответе крема както съм го описала тук

Приготвяне на шоколадовият мус:
Шоколадът се нарязва на малки парченца. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Разбърква се до получаване на хомогенна смес. Охлажда се на стайна температура, като се разбърква отвреме навреме.
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към все още топлия ганаш. Разбърква се докато всичко се обедини добре. Охладеният ганаш се прибира в хладилника докато стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Малка част от тях се прибавя към стегнатия ганаш, бърка се с шпатула и така докато се прибавят всичките белтъци и мусът стане пухкав. Прибира се в хладилник докато стегне.
Моят съвет е първо да си приготвите муса, защото изисква повече време за стягането му, и тогава започнете с приготвянето на блатовете.

Сглобяване на тортата:
Поставя се отваряем ринг върху поднос. Започва се нареждането на тортата от белият блат, върху него се поставя 1/2 от крема Шантили. Другата половина от крема се поставя в пош с голям кръгъл накрайник. По време на сглобяването на тортата с помощта на шприца се поставя крем между тортата и ринга.
Следва поставянето на шоколадовият блат. Върху него се разстила шоколадовият мус.
Бишкотите се отрязват от единият край с ножица на остър ъгъл. Потопяват се леко в прясното мляко и се нареждат в кръг върху муса.


Завършва се с останалият крем Шантили, като се разстила хубаво.
Тортата се поставя в хладилник за 3-4 часа.
Белият шоколад се начупва на дребно и се разстопява на водна баня. Към него се прибавя сметаната, разбърква се до хомогенност и се излива върху тортата. Глазурата се разлива с леко поклащане на тортата.
Тортата се поставя на студено за се стегне глазурата.
Тортата се освобождава внимателно от ринга и ако е небходимо се доизмазва отстрани с крема. Панира се борда с филирани бадеми и се украсява с предварително приготвената украса.

Шоколадовите рози се оформят, като шоколада се разстопи на водна баня. Към него се прибавя глюкозата и се разбърква хубаво. Като започне да изстива сместа се поставя върху стреч фолио и се оставя да изстине напълно на стайна температура. Шоколадът става твърд и с месене между дланите става като пластелин.
От него се късат парченца, оформят се на листеца и се слепват, за да се оформи розата.


Шоколадовите листа се правят, като се разстопи шоколад на водна баня. С помощта на четка се поставя от шоколада върху долната страна на листа от рози. Оставят се на студено и когато тортата се украсява, тогава се отделя шоколада от листото.



Шоколадовият блат и шоколадовия мус са адаптирани от Слънчевата кухня на Ирина Купенска.

16 коментара:

  1. Хриси,умопомрачителна торта!Толкова красива и богата на вкусове и кремчета,поздравления и честита юбилейна публикация!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита 50-та рецепта и от мен :*.....още много по 50 и с все такъв ентусиазъм и вдъхновение! А тортата......бях там и отитах ....много, многи вкусна и красива!
    Целувки с пожелание за хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, прекрасна торта! Всичко да правиш с желание и вдъхновение, искрено ти го желая! И честита 50-та публикация. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Розите са прекрасни ! И пожелания за още много публикации ! :)

    ОтговорИзтриване
  5. О, Хриси, черпя се с парченце - да ти е сладък живота. Чудесна е на вид, а като чета продуктите - и вкуса трябва да е фантастичен!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна торта, много богата, явно вкусна и особено красива! Поздравления за успешния блог!

    ОтговорИзтриване
  7. Огромно благодаря на всички вас - Ивана, Гери, Галя, Веси, Соня, за хубавите пожелания, за топлото и радушно приемане сред вас, за вдъхновението, с което ме зареждате и за усмивките, които огряват моето лице с вашето отбиване при мен!
    Бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления за чудесната торта. Само исках да попитам нещо за шоколадовите рози. Направих както си описала шоколад и глюкоза,но тестото е някакси ронливо, къде може да ми е грешката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Грешката може би не е в теб, а в шоколада. Трябва хубав, качествен шоколад с голям процент какао. И на мен ми се е случвало сместа да ми се рони с някои видове шоколад.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор.Ако може да ми дадеш жокер за марка на шоколад, който си ползвала и си доволна , да си взема един да пробвам пак.

      Изтриване
    3. Тези рози са правени с черен шоколад над 70% какао от Лидъл. Мисля, че цената беше около 1.70 за 100 грама.

      Изтриване
    4. Благодаря много за информацията!
      Весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  9. И аз да попитам относно розите, направих сместа с лидълски черен шоколад с голям % какао, но сместа ми е мека и като започна да оформям листата се топи в ръцете ми, може ли да добавя пудра захар или царевично нишесте или нещо друго? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен!
      Към сместа не се добавя нищо. Според мен времето е виновно. :) Много е топло. Шоколадът е много чувсствителен към темпетатурата и при съприкосновение с ръцете се топи. Сложи го в хладилника и работи бързо.
      Аз по принцип в горещо време избягвам украсите с шоколад.
      Поздрави и успех1 :)

      Изтриване
  10. Искам да Ви поздравя, но мене ме интересува каква е глюкозата течна или на прах виждала съм и суха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, за поздравленията!
      Глюкозата е течна.

      Изтриване