неделя, 19 февруари 2023 г.

Свински джоланчета с пюре от картофи и ябълки в гювеч


 

Не е нужно да е празник, за да ни е вкусно. Прекрасно ястие, с което може да посрещнете гости или да зарадвате семейството си с вкусна вечеря.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 Продукти:

  • 4 обезкостени свински джолани
  • 4-5 бр. картофи
  • 2 бр. моркови
  • 2-3 бр. ябълки
  • 250 г гъби печурки
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • риган
  • олио
  • 1 бучка краве масло
  • 1 с. л. крема сирене

Приготвяне:
Джоланите се посоляват и натриват с черния и червения пипер, и 2-3 щипки риган. 
Картофите, морковите и ябълките се почиствват и се нарязват на едро. Гъбите се обелват и ако са по-големи се разполовяват, а ако се дребни се оставят цели. Всичките продукти се поставят на дъното на глинен гювеч, посоляват се и се поливат с 3-4 с. л. олио. 
Върху тях се разполагат овкусените и намазани с олио джоланчета. 
Налива се вода, която почти да покрие месото. 
Гювечът се покрива с алуминиево фолио и тогава се поставя капака. 
Ястието се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса. След като започне са се готви, фурната се намалява на 100-120 градуса. Пече се 1 час и половина. 
Гювечът се изважда от фурната и ако месото е готово, се изважда. 
В купа с решетъчна лъжица се изваждат картофите, морковите и ябълките. Гъбите се оставят в гювеча. При тях се поставят и джоланите и се връщат във фурната до лек загар на месото. 
Извадените зеленчуци, топли, се намачкват с прибор за пасиране. Добавя се кравето масло и крема сиренето, и пюрето се разбърква. 
Сервирайте с удоволствие и усмивка! 



Добър апетит! 

1 коментар: