неделя, 16 август 2020 г.

Хрупкави соленки с маслини

 Продукти:

  • 150 г брашно
  • 70 г маслини без костилки
  • 40 г кашкавал
  • 80 г студено краве масло
  • 2 щипки сол
  • 2 щипкки черен пипер
  • 2-4 с. л. студена вода


Приготвяне:
Маслините се нарязват на колелца. 
Кашкавалът се настъргва на дребно ренде. 
Брашното се поставя в купа и към него се добавят студеното масло нарязано на малки кубчета, черния пипер и солта. Сместа се претрива през пръстите до получаване на пясъчно тесто. 
Прибавят се кашкавала и маслините и водата, която може да варира от 2 до 4 с. л., и се замесва тесто. Тестото не се меси много. Само се прехвърля до обединяване на продуктите. 
Тестото се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час. 
Охладеното тесто се разточва на тънко, през стреч фолио. 
Изрязват се кръгчета с размер 6 см, които се подреждат в тава, постелена с хартия за печене. 
Соленките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути или до леко зачервяване. 
Получават се около 40 бр. хрупкави и много вкусни соленки. 
Приятен апетит! 


Рецептата е адаптирана от тук.

3 коментара:

  1. Чудесни соленки!
    Обичам всичко с маслини, непремено ще опитам рецептата!
    Прегръдка и спорна седмица, сестричке! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много!
      Хубави и слънчеви дни и на вас! <3

      Изтриване