неделя, 24 ноември 2019 г.

Баница Розички със сирене и кашкавал


Колкото и чудно да ви звучи, но не винаги ми се получават баниците, особено тези най-обикновените, които се редят листи, смес от яйца, мляко, сирене и т. н.  И колкото и да се старая, накрая ми се получава нещо, което става за ядене, но не е перфектно. Виж Баницата с Одрински кори и Баницата с турски кори по съм ги усъвършенствала, и щом видя някъде рецепта за баница все пробвам. Ами, то баниците са сложно нещо, не са като сладкишите и тортите :)
Тази баница я видях в една група и съответно реших да я пробвам. Е, получи се и то доста вкусна, и на всичкото отгоре и красива.

Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 300 г сирене
  • 300 г кашкавал  

за заливката
  • 5 яйца
  • 150 г кисело мляко
  • 200 мл газирана вода
  • 30 мл олио   
и още
  • 125 г краве масло (приблизително, не съм го мерила)


Приготвяне:
Сиренето и кашкавала се настъргват на едро ренде, без да се смесват.
Корите се разделят на две части. От едната част се вземат 2 кори, Върху тях се наръсва сирене. Навива се на хлабаво руло. Вземат се други два листа, наръсват се с кашкавал. В единият край се поставя рулото със сирене и заедно отново се навива на руло. Следват две кори наръсени със сирене. Поставя се предишното руло и пак се навива. Накрая последните две кори от първата част се наръсват с кашкавал и следва последно навиване на рулото. Един вид - навиват се едно в друго.  Оставя се настрани.
С втората част се постъпва така, както направихме с първата. 
Всяко руло се нарязва с ширина 3 пръста. Аз ги нарязах на по шест равни части. 
Получените розички се нареждат в тава с размер 28 см с разреза нагоре. 

В купа се разбиват яйцата, прибавят се киселото мляко, олиото и газираната вода. Залива се баницата. Върху всяка розичка се поставя парченце краве масло. 

Баницата се пече на 180 градуса 45-50 минути, или до зачервяване.


Да ви е сладко! 


1 коментар: