сряда, 20 ноември 2019 г.

Аш албилбул - Славеево гнездо


Както написах в предната публикация, снабдих се с пресен кадаиф и понеже беше доста направих две рецепти.
И тук ще напиша общите продукти, а вие си преценете дали ще направите само Хрупкавите фунийки, или само Славеевите гнезда, или ще се насладите и на двете рецепти.
Специално за Славеевото гнездо внимание ми обърна моята сестра, и колкото и да търсих рецепта, никъде из Интернет не можах да открия такава. Импровизирах и накрая получих тези хрупкави сиропирани мъничета.

Продукти:
  • 500 г суров кадаиф
  • 125 г разтопено краве масло
  • натрошени на едро ядки - бадеми, лешници, орехи, шам фъстък

за сиропа
  • 700 г захар
  • 700 мл вода
  • кората на 1/2 лимон
  • сока на 1/2 лимон
  • щипка сол

Приготвяне:
Разтопеното краве масло се излива върху кадаифа и се размесва с ръце, за да може да се омасли навсякъде. 
Взема се по-малко от него и се навива около пръста, така че да се получи малко гнездо. Поставя се в силиконова форма за мъфини и в средата се поставят натрошени ядки.


Гнездата се пекат на 180 градуса до златисто. 
Изстиват във формичките и след това се сиропират с 2-3 с. л. от сиропа. 

От водата, захарта и лимоновата кора се приготвя сироп, който ври до лека гъстота. Накрая се прибавя лимоновия сок и солта. Оставя се да изстине и тогава Славеевите гнезда се сиропират. 


Може и рецептата да не се изпълнява по този начин. Аз импровизирах от снимки... по-важно е да ни е вкусно, да се забавляваме в кухнята и да усмихваме любимите си хора. 

Да ви е сладко! 

4 коментара:

  1. Така ме изненада! Много красиви са тези гнезденца. Аз мисля, че няма специална рецепта и всеки си ги прави както пожелае. Твоят вариант много ми хареса, особено изработката. Някое славейче да не ти е помогнало тайно:)? Честит празник днес, Хриси! Здрави и благословени бъдете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Кате! Славейчето ми беше в главата :))
      Честит празник и на вашето прекрасно семейство!
      Бъдете здрави и многоооо щастливи!

      Изтриване
  2. Уау! Уау! Уау! С нетърпение чаках втората рецепта, а ти ме изуми! Гнездата са прелестни! Записах си ги и двете, сега остава да дебна за суров кадаиф! Благодаря, Хриси, за чудесните рецепти! Честит празник! Здраве, мир и любов! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Сонче!
      Честит празник и на теб! Здраве и усмихнати дни!
      Прегръдки и целувки!

      Изтриване