сряда, 3 юли 2019 г.

Торта Манастирска изба


Знам, знам, че тортата Манастирска изба е с вишни, че обикновено е във форма на ,,къщичка"и понеже не съм любител на вишните реших моята Манастирска изба да е с череши и кръгла. Така, че променената тортата може да се нарече и Черешова :)
Рецептата е от една руска група, която торта беше с кръгла форма и аз реших така да бъде и моята. Доста отдавна ми е желанието да направя тази торта и в интерес на истината малко ме затрудни, въпреки гледането на клипове и четенето на различни рецепти.
В рецептата брашното беше 600 г и при това количество моето тесто беше много меко и се късаше, и заради това го доомесих с още около 100 г брашно. Явно има разлика в руската заквасена сметана и българската. В крайна сметка се справих и се получи една много вкусна торта, която наподобява бисквитена.
Заглаждането на тортата направих с швейцарски маслен крем и опитах да направя най-модерната украса при тортите - вграждане на плодове. Вграждането може да бъде с макарони, цветя, захарни декорации.
Сърдечно благодаря на Мария Гечекова - Сладки Мечти за насоките и помощта по оформянето на тортата!

Ето и необходимите продукти, които ще ви напиша с череши, а вие може да пробвате тортата и с вишни. В интерес на истината, аз си подгових вишни, но в последният момент ги замених с череши, а вишните ги оползотворих в шрудел, който ще ви покажа тези дни.

Продукти:
за тестото
  • 600 г брашно + 100 г за доомесване
  • 250 г студено краве масло
  • 180 ситна захар (не пудра)
  • 10 г бакпулвер
  • 2 г сода бикарбонат
  • 250 г заквасена сметана
  • ванилия

за пълнежа
  • 900 г изчистени череши
  • 100 г захар
  • 60 г царевично нишесте

за заливката
  • 300 г заквасена сметана
  • 40 г пудра захар (*10 г на кора)

за крема
  • 1.200 г заквасена сметана
  • 100 г пудра захар
  • ванилия

Приготвяне:
Първо сметаната за крема се поставя в марля и отцежда около 4 часа. 

След това се приготвя плънката, която може да се направи и от предният ден.
Изчистените череши се поставят в съд с не залепващо покритие. Посипват се със захар и се поставят на котлона. Бъркат се често и след като черешите малко поомекнат, се прибавя нишестето размито с малко вода. Съда се отстранява от огъня и се оставят да изстинат.   

Сухите продукти се смесват в купа и към тях се добавя студеното масло, нарязано на кубчета. С ръце сместа се прави на трохи. Прибавя се заквасената сметана и се замесва тесто, което се доомесва с допълнителното брашно. За да нямате затруднения, тестото трябва да е плътно, подобно на това за питки. В противен случай, като се разточи тестото се къса и плънката ще излезе. 
Замесеното тесто се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час. 

Тестото се разделя на 4 равни части. 
Всяка част се разточва на дълга лента с ширина 7-8 см и дължина 80-90 см. В средата на лентата се поставят черешките в редичка.


Лентата се затваря с леко прищипване и се навива на спирала директно върху хартия за печене. Аз имам специална подложка за печене и затова на снимката дъното е черно.


При навиването на спиралата оставете малко място между нея, защото тестото се надига при печене. Диаметърът на полученият кръг е около 18-19 сантиметра. 
Спиралите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. 

Още топли кръговете се намазват с около 2-3 с. л. със сметаната, която е предвидена за заливката. Поръсват се с пудра захар и се оставят да изстинат.

Блатовете стават сравнително меки и крехки, така че внимавайте с местенето им. 

След като блатовете изстинат, тортата се сглобява. 
За крема: изцедената сметана се смесва с пудрата захар и ванилията, и се разбърква леко с лъжица.
Върху поднос се поставя малко от крема. Поставя се едната кора, стяга се с подвижен ринг и се намазва с част от крема. Следва втората кора, крем и т. н. По принцип с дадените продукти за крема, би трябвало да остане крем и за измазване на тортата, но на мен не ми остана, а и аз бях замислила да я измажа с швейцарски маслен крем, така че заквасената сметана предвидена за крема, може да се увеличи.
Тортата престоява 12 часа и се освобождава от ринга.
Украсата е по ваше желание и фантазия.


Да ви е сладко!


,,Любовта на семейството е най-голямата благословия в живота!" - принцеса Даяна

Поради доста запитваниия относно швейцарският маслен крем, ще допълня публикацията с рецептата за него:

  • 100 г белтъци
  • 200 г захар
  • 300 г меко краве масло
Белтъците + захарта се поставят на водна баня. Разбъкват се отвреме-навреме. След като захарта се е разтворила, белтъците се разбиват с миксер до плътност. Прибавя се по етапно кравето масло на кубчета, като се разбива постоянно и следващото кубче се добавя след като крема е усвоил предното. 
В началото кремът е рядък, но накрая се сгъстява. 
Овкусява се с аромат по желание. 

8 коментара:

  1. От известно време следя вашите рецепти! Скоро правих сладоледента Ви торта, прекрасни рецепти и много добре описани! Благодаря Ви много за това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Ви благодаря, за доверието и хубавите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте! Прекрасна торта! Бихте ли споделили как сте направили украсата на борда на тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря!
      Борда съм го направила с череши, които леко са минали през огъня със захар. След като тортата се измаже с крем, в средата на борда се ,,налепят" черешите. Тортата се поставя в хладилник да стегне и след това допълнително се поставя от крема отгоре и отдолу на черешите. Цялата торта се минава с шпатула и се поставя отново е хладилник. Последно с четка се минават краищата със златна боя. В интернет има доста клипове, където е показано нагледно.

      Изтриване
  3. Страхотнаааа,направо ми вързахте очите и езика. Да попитам става ли много суха,че вкъщи не се тачят сухите торти. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иве!
      Тортата наистина стана малко по-суха. Аз я направих, както прочетох рецептата в руската група, но ако реща да я правя пак, няма да цедя сметаната. Ще я сглобя както се прави торта Медовик - с нецедена сметана.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравей,пак имам въпрос. Дали ще стане с готово домашно сладко или да почистя и замръзя череши и да ги приготвя с захарта и нишесте,когато ще я правя? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Иве! И при двата случая плънката ще се получи. Просто си избери по-лесният начин.

      Изтриване