петък, 19 юли 2019 г.

Лахмаджун


Лахмаджун, наричано още турска пица, е ястие от турската и арабска кухня, представляващо тънко разстлано тесто посипано със смляно месо (агнешко или телешко) и зеленчуци. Обикновено се сервира с резен лимон, пресни зеленчуци и млечно-чеснов сос.

Продукти:
за тестото
  • 600 г брашно
  • 300 мл вода
  • 2 с. л. зехтин
  • 10 г суха мая
  • 2 щипки захар
  • 1 ч. л. сол

за гарниране
  • 500 г телешко смляно месо
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 обелен домат
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 2 ч. л. кимион
  • сол на вкус
  • черен пипер



Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, зехтина и маята. 
Замесва се меко нелепнещо тесто, което се поставя в намаслена купа и се оставя на топло да втаса. 

Докато тестото втасва се прави сместа за гарниране. 
В блендер се поставят нарязаните чушки, лук, магданоз и счуканите скилидки чесън. Зеленчуците се блендират - по на едро, не бива да стават на пюре. 
Към каймата се поставят червеният и черен пипер, кимиона, сол на вкус, блендираните зеленчуци и нарязаният на ситно домат.  Каймата се разбърква добре и се поставя в хладилника за 1 час. 

Фурната се загрява на 240 градуса. 
Тестото се разделя на 8 или 12 части. Аз разделих тестото на 12 части и пекох по 2 питки наведнъж. 
Всяка част се разточва върху набрашнен плот на много тънък кръг и се поставя върху хартия за печене. Отгоре се разпределя каймата на тънък слой и хубаво се притиска с лъжица или пръсти. 
Пече се в загрялата фурна до лек загар на тестото. Времетраенето, което може да бъде от 5 до 10 минути, е в зависимост от фурната и дали лахмаджуна се пече по-единично или по два наведнъж. 


Поднася се с пресни зеленчуци и по желание с млечно-чеснов сос, който на нас много ни допадна. 


Приятен апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар