Продукти:
- 300 мл топла вода
- 1/4 кубче прясна мая Виво (10 г)
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. оцет
- 500-550 г брашно
Приготвяне:
Маята се поставя в топлата вода, заедно със захарта, да се разтвори.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се добавят всичките продукти.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.
Тестото може да замесите от вечерта и купата да поставите в хладилник. На сутринта се изважда, оставя се за 10-15 минути на стайна температура и тестото е готово за приготвяне на мекиците.
От втасалото тесто се късат топчета, разтеглят се с пръсти, като в средата се изтъняват.
Пържат се в гореща маслена баня.
Сервирайте със сиренце, домашно сладко и топъл билков чай!
Да ви е сладко!
Тук и тук може да видите и други рецепти на мекици, които приготвям, но тази рецепта определено ни е любима.
Уютно е при теб, с тези мекици!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! :)
ИзтриванеХриси, въпреки, че във Фейсбук отдавна се похвалих с вкусните ти мекици:)), да споделя и под рецептата, че е много сполучлива и ти благодаря! Записвам я и при мен. :)
ОтговорИзтриванеКате, и аз ти благодаря за доверието!
ИзтриванеРадвам се, че рецептата ти е допаднала и ще я видя и при теб!
(Извинявам се за закъснелият отговор, но имах проблем с лаптопа)
Поздрави и прегръдки, мила! :)
Мммммм,тези мекици са чуддни 😇Не знам вече за кой път ги приготвям😘Благодаря,Хриси,че си тука да ни споделяш вкуснотийки 😘❤
ОтговорИзтриванеМного мило....благодаря от сърце! :)
ИзтриванеЗдравей, Христинка! Мекицте изглеждат много апетитно.
ОтговорИзтриванеМоля те обясни като за начинаещ - ръцете трябва ли да са намазнени при оформянето? Колко гореща да е мазнината? Последният път когато правих мекици, те се напоиха с много мазнина. Ще се радвам, ако ми обясниш тънкостите. Предварително благодаря! Поздрави! Валентина
Здравей, Валя!
ИзтриванеСлед като тестото е втасало или си го извадила на сутринта от хладилника (и е престояло на стайна температура 15-20 минути), се намазват ръцете с мазнина, откъсва се малко от тестото и се разтегля с пръсти на кръг. През това мазнината се загрява хубаво (аз я загрявам на пълна степен на котлона и след това намалям с една степен, и използвам малка касерола с много мазнина) и се слага разтеглената мекица. Докато се пържи едната мекица, разтеглям другата.Изпържените мекици се поставят върху домакинска хартия.
Успех, Валя!
Ще очаквам резултат :)