събота, 3 ноември 2018 г.

Мекици 3


Продукти:
  • 300 мл топла вода
  • 1/4 кубче прясна мая Виво (10 г) 
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 500-550 г брашно


Приготвяне:
Маята се поставя в топлата вода, заедно със захарта, да се разтвори.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се добавят всичките продукти.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. 
Тестото може да замесите от вечерта и купата да поставите в хладилник. На сутринта се изважда, оставя се за 10-15 минути на стайна температура и тестото е готово за приготвяне на мекиците. 

От втасалото тесто се късат топчета, разтеглят се с пръсти, като в средата се изтъняват. 
Пържат се в гореща маслена баня. 

Сервирайте със сиренце, домашно сладко и топъл билков чай! 



Да ви е сладко! 


Тук и тук може да видите и други рецепти на мекици, които приготвям, но тази рецепта определено ни е любима.  

8 коментара:

  1. Уютно е при теб, с тези мекици!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси, въпреки, че във Фейсбук отдавна се похвалих с вкусните ти мекици:)), да споделя и под рецептата, че е много сполучлива и ти благодаря! Записвам я и при мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз ти благодаря за доверието!
      Радвам се, че рецептата ти е допаднала и ще я видя и при теб!
      (Извинявам се за закъснелият отговор, но имах проблем с лаптопа)
      Поздрави и прегръдки, мила! :)

      Изтриване
  3. Мммммм,тези мекици са чуддни 😇Не знам вече за кой път ги приготвям😘Благодаря,Хриси,че си тука да ни споделяш вкуснотийки 😘❤

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Христинка! Мекицте изглеждат много апетитно.
    Моля те обясни като за начинаещ - ръцете трябва ли да са намазнени при оформянето? Колко гореща да е мазнината? Последният път когато правих мекици, те се напоиха с много мазнина. Ще се радвам, ако ми обясниш тънкостите. Предварително благодаря! Поздрави! Валентина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валя!
      След като тестото е втасало или си го извадила на сутринта от хладилника (и е престояло на стайна температура 15-20 минути), се намазват ръцете с мазнина, откъсва се малко от тестото и се разтегля с пръсти на кръг. През това мазнината се загрява хубаво (аз я загрявам на пълна степен на котлона и след това намалям с една степен, и използвам малка касерола с много мазнина) и се слага разтеглената мекица. Докато се пържи едната мекица, разтеглям другата.Изпържените мекици се поставят върху домакинска хартия.
      Успех, Валя!
      Ще очаквам резултат :)

      Изтриване