петък, 7 август 2015 г.

Мекици



Тези мекици освен че са много вкусни, могат да се замесят от вечерта и на сутринта когато все още сме сънени и гледаме с едно око :), само изваждаме от хладилника тестото и пържим.
Рецепта за ,,поспаливи булки'' :)))


Продукти:
  • 200 г кисело мляко
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 пак. суха мая (7 г)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • около 500 г брашно

Приготвяне:
Тестото се замесва от вечерта. (Е може, по-раннобудните булки да си го замесят и сутринта)
Брашното се пресява. Прави се кладенче. В него се поставят маята, солта и захарта.
Содата се сипва в киселото мляко и като шупне се прибавя към брашното. Накрая се добавя и водата. 
Замесва се меко тесто. Поставя се в купа, Намазва се с олио и се покрива със стреч фолио. 
Купата се поставя в хладилника и отиваме да спинкаме сладко, сладко...и като започнем да сънуваме топли, жълтички и ухаещи мекици е време да ставаме :)
Изваждаме купата с тестото от хладилника. Междувременно тестото е втасало и напълнило купата. 
Тигана вече е на котлона с доволно количество олио.
С намаслени ръце късаме топки от тестото, разтегляме ги с ръце, като се стараем в средата мекицата да е по-тънка.
Пържим в сгорещеното олио до хубав загар.
Мекиците се изваждат и се поставят на кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина. 
Сервират се със сирене, сладко, а може и някоя мръвчица да си хапнем с тях. :)
Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Много апетитни мекички, Хриси! Приядоха ми се, макар че избягвам пържено тесто... :) Усещам как утре заран ще изненадам домочадието с това лакомство. Поне веднъж да вси отпуснем душите :D...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Неможе винаги да се лишаваме от всичко, което е обявено за вредно. И както казваш: от време на време нека си отпуснем душите :)
      Поздрави и на двете ви! :)

      Изтриване
  2. Това е рецепта за поспалана, като мен:)

    ОтговорИзтриване