Продукти:
за тестото
- 200 г меко краве масло
- 200 г захар
- 4 яйца
- 200 г брашно смес за кекс София Мел
- 100 г нишесте
- 15 г бакпулвер
- 1 ванилия
за крема
- 600 мл прясно мляко
- 60 г царевично нишесте
- 4 жълтъка
- 170 г захар
- 2 ванилии
- 250 г меко краве масло
за гарниране
Приготвяне на кекса:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват с 1/3 от захарта на сняг.
В купа се разбива кравето масло с останалата захар до пухкавост. Прибавят се един по един жълтъците, като сместа се разбива до пълното им усвояване.
Брашното, нишестето, бакпулвера и ванилията се смесват и пресяват.
Прибавят се на порции към яйчно-маслената смес.
Накрая се прибавят разбитите белтъци, като сместа се разбърква внимателно с шпатула.
Изсипва се в кръгла кексова форма и се заглажда.
Кексът се пече на 170 градуса 50 минути.
Охлажда се.
Приготвяне на крема:
Нишестето, жълтъците, ванилията и захарта се смесват и се разреждат със 100 мл прясно мляко.
Останалото мляко се поставя на котлона да кипне. Добавя се на тънка струйка към горната смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване на крема.
Изсипва се върху поднос или тавичка, покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно.
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост и към него се добавя на порции от мекото краве масло.
Получава се вкусен и пухкав крем. Ако е необходимо преди да се напълни кексът, крема се поставя за 10-15 минути в хладилник, малко да стегне.
Кексът се разрязва водоравно на три части. Върху първият пръстен се разпределя 1/3 от крема. Заглажда се и се поставя вторият пръстен, който се намазва с част от крема. Похлупва се и третият пръстен и целият венец се намазва с останалият крем.
Венецът се поръсва с натрошен шам-фъстък и се украсява с розички от крем, малини и листенца маточина.
Нека бъдем добри, нека бъдем позитивни с хубави и светли мисли, и тогава животът ще ни бъде не само вкусен, но и красив, и спокоен, и усмихнат!
Нека бъдем добри, нека бъдем позитивни с хубави и светли мисли, и тогава животът ще ни бъде не само вкусен, но и красив, и спокоен, и усмихнат!
Прекрасен е, Хриси! Отдавна му бях хвърлила и аз око, но не мога да сколасам! Вкусотия си сътворила! Поздрави най-сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеТова е точно по вкуса на моят мъж и затова го направих специално за него. :)
Поздрави и прегръдки!
Сладкишите не ми се отдават и много често само ахкам и не се и опитвам да ги правя, но този ще се пробвам, така ме изкушава...Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче, за доверието!
ИзтриванеАз винаги имам идея за сладкиш и с удоволствие го приготвям, но основните ястия ... голямо чудене пада какво да сготвя :)
Поздрави и прегръдки!
О, ти пак искаш да ме подлудиш, знам си аз, че тук трябва да надниквам внимателно - и това предложение е повече от чудесно! Лятото поизоставих сладкишите, че за морето да съм във форма, но мисля, че е време, пък догодина пак ще мислим за фигурата:))
ОтговорИзтриване:) ...то тези фигури все са ни на план, ама дали се осъществява :)
ИзтриванеНека си хапнем от всички сладости на живота и нека да ни е зле :)))