Много стара рецепта, която всяка майка или баба в миналото правеше при изпращането на момчетата си в казармата. Има разлика в рецептите за войнишките курабета, някои ги правят с олио, други със свинска мас, но основната рецепта е запазена във времето и курабетата са все така вкусни, пръхкави и ароматни.
Количеството на курабетата е доста голямо, но те са трайни и както има една приказка: колкото повече стоят, по-хубави стават.
Аз реших малко да видоизменя рецептата с добавката на домашен портокалов крем ликьор и курабетата станаха изключително ароматни. Но ако решите да ги направите и нямате ликьор, не е проблем и да го пропуснете.
Продукти:
- 3 яйца
- 250 г захар
- 250 г кисело мляко
- 150 г свинска мас
- 50 мл портокалов крем ликьор
- 2 ванилии
- 1 пак. (10 г) амонячна сода
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 с. л. лимонов сок
- кората на 1 лимон
- 1 кг брашно
Приготвяне:
Към киселото мляко се прибавя содата бикарбонат, разбърква се до шупване.
Амонячната сода се смесва с лимоновият сок.
Свинската мас се разтопява и охлажда.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се добавят останалите продукти.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него изсипва горната смес. Замесва се тесто. Оставя се 10-15 минути да почине.
От него се късат топчета с размер на голям орех (моите бяха с приблизителен грамаж 25-27 грама). Овалват се в кристална захар и се подреждат в тава на разстояние едно от друго.
С този грамаж на топчетата се получават приблизително 80 бр. курабета.
С този грамаж на топчетата се получават приблизително 80 бр. курабета.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
Снимка - закачка :)
За съхранение на войнишките курабета и не само на тях, ви предлагам да си направите този красив буркан.
Идеята видях при Юлия Андреева, в нейната пълна с красота и творчество страница July art магазинче.
Ето какво ви е необходимо за изпълнение на тази лека и забавна идея:
Това е красивият буркан на Юлия - July art магазинче
Снимка - закачка :)
За съхранение на войнишките курабета и не само на тях, ви предлагам да си направите този красив буркан.
Идеята видях при Юлия Андреева, в нейната пълна с красота и творчество страница July art магазинче.
Ето какво ви е необходимо за изпълнение на тази лека и забавна идея:
- голям буркан с широко гърло
- двойно залепващо тиксо
- парче плат
- шнур, панделка, цветчета за украса
От обратната страна на парчето плат се очертава кръг с големината на капачката на буркана. Това се прави с цел по-лесно след това да го фиксираме към капачката. Платът може да бъде просто изрязан в кръгла форма или ако ви харесва моята идея, да се наплете малка дантела.
Капачката се обикаля с двойно залепващо тиксо. Към него се прикрепя (залепва) плата.
Притиска се с пръсти и остава само да си доукрасите буркана по ваше желание и фантазия.
Това е красивият буркан на Юлия - July art магазинче
И аз скоро ги правих на моя внук. Интересна е снимката ти закачка! :) Идеята ти за буркана е супер и си я крадна! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Христинче!
Благодаря, Инче!
ИзтриванеТези курабии са нещо, което трябва винаги да имаме в къщи за хапване по всяко време.
Радвам се, че ти е харесала идеята за буркана!
Поздрави и прегръдки, мила! :)
Ха-ха, тази думичка курабета е нова за мен, но ми хареса, аз ги знам от мама като войнишки курабии, но мисля, че нейната рецепта е друга, ще попитам и направя и аз. Снимката с шапката е върховна, от къде пък изнамери шапка...:)) Страхотна си!
ОтговорИзтриванеВеси, курабии или курабета за мен е едно и също...просто така ми е дошло да го напиша :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
У дома се намират такива стари неща и като правих снимките в последният момент се сетих за шапката (и войнишко кепе имаме) :))