Ефектен, много вкусен и с достъпни продукти, този кекс-руло си заслужава да бъде направен и опитан.
Аз ще се помъча да опиша подробно как съм го направила, но ако искате повече информация може да напишете в Google hurricane swiss roll и ще видите, и видео за неговата направа.
Моята рецепта ми беше предоставена от една мила дама Hatice Aliosman.
Благодаря ти, Хати, за вниманието и отзивчивостта!
Благодаря ти, Хати, за вниманието и отзивчивостта!
Продукти:
- 8 яйца М
- 110 мл + 10 мл олио
- 170 мл топло прясно мляко
- 100 г +40 г брашно смес за кекс София Мел
- 18 г нишесте
- 25 г какао
- 130 г захар
- 4-5 с. л. течен шоколад
Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбъркват леко с тел. Към тях се поставят 110 мл олио и топлото прясно мляко. Добавя се и 100 г брашно смесено с нишестето. Разбърква се до еднородност.
Тази смес се разделя на две равни части. Аз претеглих сместа и получих 2 по 280 грама.
В първата купа се добавя 40 г брашно.
Във втората купа - 10 мл олио и какаото.
Белтъците се разбиват заедно със захарта на не много плътен сняг.
Разпределят се по равно между двете купи, като смесите се разбъркват с шпатула.
Тава с отваряем борд с размери 30/40 см се постила с хартия за печене. Борда се намазва с краве масло.
Първо се изсипва бялата смес. Заглажда се хубаво и след това върху нея внимателно се поставя и кафявата смес. Заглажда се.
С помощта на клечка за суши или дръжката на вилица (не с дървено шишче, защото е тънко и ефекта на шарката няма да се получи) се правят линии. Първо от дългата страна на формата, а след това и от късата. За да се получат по ,,ситни" шарки линиите се правят близко една до друга. Моите се получиха по-големи, именно че направих линиите по раздалечени.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 15-18 минути. Проверява се за готовност с дървено шишче.
Опеченият кекс се оставя малко да поизстине във формата и след това се изважда върху скара до пълното му изстиване.
Намазва се с течен шоколад и много внимателно се навива на руло, откъм дългата страна.
Поставя се в хладилника да стегне шоколада.
Аз реших да направя любимият ни крем и с него да декорирам рулото.
Продукти за крема:
- 400 г заквасена сметана
- 120 г пудра захар
- 100 г крема сирене
- 40 г крем Оле на д-р Йоткер
Всички продукти се смесват и се разбиват с миксер.
Да ви е сладко!
Е, че пък чудесен е станал!🙂😘
ОтговорИзтриване...и много вкусен е :)
ИзтриванеБлагодаря ти! <3
Благодаря за представената рецепта, прекрасно се е получил. Какво да кажа , освен че ще се прави, записах си всичко много подробно.
ОтговорИзтриванеТук си разрешавам да благодаря и за споделената рецепта за Люлякова торта, приготвих я, прекрасна е и от всички много се хареса. Разбира се, че Вашата е още по-красива, но се помъчих да се доближа до оригинала. Влиза в любимите ми рецепта.
Поздрав! Мария
Мария, много благодаря за доверието и хубавите думи!
ИзтриванеРадвам се, че съм полезна и моите рецепти се харесват на вашето семейство!
Поздрави! :)
Ииииии, кокво си направила Хриси. Съвършенство. Съгласна съм с Мария че ще се прави.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Кате, и на теб благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеЩе се радвам да споделиш и твоят сладкиш!
Поздрави! :)
Чудесно изглежда, Хриси! тази шарка я гледах тези дни някъде из инстаграм, че даже си я запметих да опитам. Много очарователно се получава. Твоето е УаУ! Вярно, че там където гледах снимката бяха по - изразени резките. Но като видях твоето и веднага се сетих каква точно е идеята!
ОтговорИзтриванеВзимам си едно парченце!
Прегръдки!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеШарките наистина трябва да са по-ситни или както казваш ти - по-изразени, но на мен и така ми харесаха и в комбинация със страхотния вкус - реших да споделя рецептата.
Поздрави и прегръдки, момиче хубаво! :)
Чудно, апетитно, много красиво и изкушаващо руло Криси !
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеСладкишът наистина е много изкушаващ и вкусен!
Поздрави!
Хриси, имам въпрос. Ако във втората част оцветя с боя, а не с какао трябвали да сложа олиото.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти предварително. Искам да го направя за деня на майката който е в неделя/Грмания/.
Поздрави Катя
Кате, аз не съм оцветявала тестото, но съм виждала в Интернет такова руло с различни цветове. Според мен освен олиото, трябва какаото да се замести с брашно, защото какаото сгъстява сместа. И аз имам идея да направя цветно, но като пробвам ще споделя.
ИзтриванеПоздрави и ще очаквам да видя и твоят сладкиш! :)
Неустоимо изкушение ...
ОтговорИзтриванеМного ефектно, красиво декорирано и представено -
още едно чудесно предложение в твоя стил, Хриси:
страхотни питки, разкошни торти и шоколадови вкусотии!
Очарова ме, сърдечни поздрави и вдъхновени майски дни!
Дианка, много ти благодаря за всички мили и хубави думи - много радващи и стоплящи сърцето!
ИзтриванеСърдечни поздрави и много усмивки! :)
Хриси, направих рулото, но нещо обърках в частта с какаото и шарките не ми се получиха. Нищо другия път ще стане.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата няма да се.откажа и пак ще пробвам.
Поздрави Катя
Кате, не се отчайвай, нали си се потрудила и все пак си зарадвала близките си с нещо домашно приготвено. Следващият път ще се получат и шарките.
ИзтриванеПоздрави! :)
Ех, че красиво...сега се връщам да чета подробно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеРулото не само е красиво, но е и много вкусно.
Поздрави!