четвъртък, 18 юни 2015 г.

Една година блог и Френски сладкиш Париж - Брест



Ден след ден, седмица след седмица и ето, че се изниза една година от първата ми публикация в ,,Животът може да е вкусен''. Дни на вълнения и трепети, дни на съмнения и дни на надежди. Всичко това премина през тази година и заедно с подкрепата на моето семейство, сестра ми Ивана и всички вас приятели, мисля че първата година на блога беше много добра и ползотворна. Всеки ваш коментар и мнение бяха важни за мен, това беше и моето огледало във вашите очи.
Благодаря на всички за подкрепата, за всички радостни мигове, за хубавите ви думи, които ме караха да се усмихвам, а понякога и просълзявам!  И най-вече ви благодаря за топлото и гостоприемно посрещане в кулинарното блогърско общество!
Бъдете здрави и весели всички посетили моят блог!

Френски сладкиш Париж - Брест


Продукти за пареното тесто:
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл вода
  • 100 г краве масло
  • 140 г брашно
  • 1 ч. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 4 яйца

Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 40 г брашно 
  • 40 г царевично нишесте
  • 160 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • горски ягодки 

Приготвяне на еклеровото колело:
В подходяща тенджерка се смесват млякото, водата, кравето масло, захарта и солта, и се поставят на котлона до завиране. Изсипва се брашното наведнъж и се бърка с лъжица докато тестото стане на топка. Оставя се да изстине.
Към тестото се прибавят яйцата едно по-едно, като след всяко яйце тестото се бърква до усвояването му. За по-лесно може да бъркате тестото с миксер с приставките за тесто. Става бързо, лесно и тестото е много гладко.
Върху хартия за печене се очертава кръг с размер 22-23 сантиметра. 
Тестото се поставя в пош с широк звездовиден накрайник и се шприцова върху очертания кръг. Първо се очертават две широки ивици и над тях, където се събират се шприцова трети кръг, може и с кръгообразни движения да се оформи.


Венецът се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се 15 минути и след това фурната се намаля на 180 градуса, като печенето продължава още 20 минути. Вратата на фурната по време на печенето не се отваря, за да не спадне сладкиша. Накрая се оставя във фурната да поизстине на отворена врата. Имам проблем с печката, много ме затрудни печенето на сладкиша и оттам го и препекох :)
След като изстине сладкиша се разрязва на две и се пълни с крем.
Много са кремовете, с които можете да напълните този голям еклер. Аз избрах вкусния и пухкав крем Шантили, и за истински разкош уханни диви ягодки.


Рецептата за приготвяне на крема може да видите тук.
След като еклеровото колело се напълни с крем, върху него се разпръскват ароматни горски ягодки. Похлупва се с капака, който се изрязали и... :) надали има човек, който може да устои на такова изкушение.


Да ви е сладко, да ви е ведро, да ви е топло и весело в душите! 
Бъдете здрави и щастливи!






вторник, 16 юни 2015 г.

(Не) чили кон карне ала Драго


Коя ли рецепта на Драго не е интересна, че и тази да не ме впечатли. И макар рецептата да е чили, което от своя страна води, че ястието е люто, то при мен няма как да се получи, понеже у дома не сме любители на лютото. Но въпреки, че премахнах от рецептата чилито, ястието се нареди достойно на масата, като много вкусно и различно от обичайната ни кухня. Благодаря ти, Драго за прекрасното предложение!


Продукти:
  • 4 глави стар лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 печени чушки (пиперки)
  • 200 г консерва домати
  • 200 мл бира
  • 200 г царевица от консерва
  • 400 г сварен боб
  • 500 г домашна кайма, овкусена с черен пипер, сол, кимион и чубрица
  • 1/2 ч. л. майорана
  • 1/2 ч. л. риган
  • зехтин
  • 2-3 сварени моркови

за картофеното пюре:
  • 1 кг сварени картофи
  • 100-150 мл прясно мляко
  • 50-60 г краве масло
  • сол

Приготвяне:
Две глави лук се запържват в зехтин заедно с нарязаният на дребно чесън и печените пиперки. Прибавят се доматите и бирата и се оставят на котлона да къкрят около 30 минути. И ако решите да направите истинско Чили кон карне сега е момента да прибавите и чили :)
Соса се овкусява с ригана и майорана и се добавят царевицата и боба. 

В друг тиган се запържват останалите две глави лук, като към него се прибавя каймата и се готви до готовност на каймата.

Топлите сварени картофи се пасират, овкусяват се със сол. Прибавя се кравето масло и се разрежда с прясното мляко и...пюрето е готово.

В правоъгълна тава се разполага пюрето. В средата на тавата се поставят сварените моркови и се покриват с пюре. В образувалите се ,,легълца'' се изсипва каймата и върху нея се поставя бобената смес. 


По рецептата на Драго тук се настъргва кашкавал, но аз пак по семейни причини :) го избягнах и поставих тавата да се запече във фурната до зачервяване на ястието.
И въпреки, че малко модифицирах рецептата на Драго, мога да кажа, че се получи едно много вкусно ястие. 


Пробвайте и да ви е сладко!  

събота, 13 юни 2015 г.

Сладко от зелени орехчета


За да си направите сладко от зелени орехчета е необходимо да си наберете около 90-100 броя или  900-950 г млади орехчета.
Обелете орехчетата, като си предпазите ръцете от потъмняване, с хирургически ръкавици.
За да не потъмнеят обелените орехчета се поставят във вода с лимонтозу.
Варят се в 3-4 води, като след всяко варене се охлаждат със студена вода. Това се прави с цел орехчетата да омекнат и да изчезне горчивият им вкус.
Накрая орехчетата се оставят 8-10 часа в студена вода.


Измиват се отново и се поставят в захарен сироп, приготвен от 1 кг захар и 500 мл вода.
Варят се около 30 минути, отнемат се от котлона и се оставят настрана за около 8-10 часа.
Поставят се отново на огъня и се варят до сгъстяване на сиропа.


Сиропа се проверява, като капка капната върху чиния не се разлива. Сиропа може да ви се вижда рядък, но като изстине се сгъстява. Накрая се прибавя 1/2 ч. л. лимонена киселина и 3-4 листа индрише.


Сладкото се разлива в топли бурканчета, които се обръщат с капачките надолу, до тяхното изстиване.
От тази доза получих 5 малки (бебешки) бурканчета.



петък, 12 юни 2015 г.

Сиропирани топки



След ,,Поачи", това е втората рецепта, която взаимствам от една много мила и добра кулинарка Sevinch Adil  . Дамата предлага в кулинарното пространство много интересни и вкусни рецепти и аз немога да остана равнодушна при наличието на такива вкусотии. Благодаря, Севинч, за всички кулинарни изкушения!

Десертът е учудващо много лесен и бърз за изпълнение. Започнах го почти на шега и докато се обърнах и  топките бяха полегнали блаженно в ароматен сироп.
Ето и рецептата, и се убедете сами в лесното и достъпно изпълнение на тези сладки топки. :)


Продукти:
   за топките:
  • 12 с. л. брашно (220 г)
  • 12 с. л. пшеничен грис (150 г)
  • 1 пак. бакпулвер (10 г)
  • 6 с. л. кисело мляко
  • 6 с. л. олио

   за сиропа:                                                        
  • 1 1/2 ч. ч. вода
  • 1 1/2 ч. ч. захар
  • ванилия
  • лимонова кора на 1/2 лимон
  • 1 с. л. лимонов сок
  • щипка сол
чаената чаша е с вместимост 250 милилитра


Приготвяне:
Брашното, гриста и бакпулвера се смесват и се объркват.
Прибавят се киселото мляко и олиото.
Сместа се бърка с лъжица и се доомесва с ръка.
От тестото се късат топки с големина на орех и се подреждат в тава постелена с хартия за печене. Получават се около 40 броя топки.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Приготвя се сиропа и се ароматизира с ванилията и лимоновата кора.

Опечените топки се подреждат в тава и се заливат студени с топлия сироп.
Гарнират се с разбит белтък със захар или поръсени с кокос, орехови ядки, шам фъстък. 


Да ви е сладко и  усмихнато! :)


вторник, 9 юни 2015 г.

Сладкиш с череши и извара


Много интересен и различен сладкиш, на който като видях рецептата много ме заинтригува с нестандартното си изпълнение. Бях и много любопитна за крайния резултат. Сладкиша на финала се  оказа много сочен, сладостта му е леко примесена с вкуса на изварата, усеща се и аромата на заливката, която клони към крем карамел...май много взех да го обяснявам.:) По-добре си спретнете едно сладкишче и му се насладете заедно с приятелка и по-този начин можете най-добре да го разнищите този необичайно интересен и вкусен сладкиш.


Продукти:

за сухата смес:
  • 300 г брашно
  • 250 г захар
  • 1 пак. (10 г) бакпулвер

за плънката:
  • 500 г безсолна извара
  • 400 г изчистени от костилките череши

за течната част:
  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • ванилия
  • 50 г захар
  • 100 г краве масло

Приготвяне:
Кравето масло се разтопява и половината се изсипва в тава с размери 21/33 сантиметра.
Върху него се разпределя половината от сухата смес.
Следва изварата и върху нея се разпределят черешите.
Изсипва се останалата суха смес.

Яйцата се разбиват леко със захарта, прибавят се прясното мляко и ванилията.
С тази смес се залива сладкиша и последно се налива останалото краве масло.
Така приготвеният сладкиш се оставя да престои 30 минути.



Фурната се загрява на 180 градуса и сладкиша се пече 40-45 минути.

Не бързайте да дегустирате (като нас, с моята приятелка) :) изпечения сладкиш, изчакайте да изстине напълно и като престои 2-3 часа сладкиша става и по-сочен.
След разбора за вкуса на сладкиша, устоновихме, че по-нашите сладки вкусови рецептори му липсва още малко захар. Така, че моят съвет е ако обичате по-сладичко увеличете захарта може би със 100 грама. :)


Да ви е сладко, и споделено кафето с хубави и верни приятели!


Рецептата е адаптирана от тук.

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Белтъчни питки


Тези сладури последно ги видях при Снежи от ,,Споделено от кухнята на Elti'', но в процеса на направата им, скришом поглеждах и при още една стилна дама Ева Тонева. Благодаря ви, момичета за прекрасната рецепта!!!

Продукти:
  • 4 белтъка (140 г)
  • 100 мл прясно мляко
  • 300 мл газирана вода
  • 100 мл олио
  • 1 пак. суха мая (11 г)
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 700-750 г брашно
  • 50 г омекнало краве масло

Приготвяне:
Млякото се затопля и в него се разтваря маята, заедно със захарта.
Белтъците се разбиват леко с тел и към тях се прибавя олиото. Отделят се 3-4 с. л. за намазване на питките.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, млякото, белтъците и газираната вода. Замесва се меко тесто, като в началото се разбърква с лъжица и в последствие се доомесва с ръце.
Тестото се разделя на 12 равни части. Моите бяха с тегло около 120 грама. 
Оформят се на топки, завиват се с кърпа и се оставят да втасат.

Всяка топка се разточва на правоъгълник с размери 25/15 см, намазва се с омекналото краве масло, навива се на руло и се завързва на възел. 
Така приготвените питки се поставят в тава постелена с хартия за печене и се оставят да втасат.
Намазват се с отделеният белтък и по желание се поръсват със сусам. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
Топли се намазват с помощта на четка с краве масло.  



Да ви е вкусно и усмихнато! 

понеделник, 1 юни 2015 г.

Ягодов чийзкейк



ДЕТСТВО  МОЕ

  ДЕТСТВО  МОЕ,  РЕАЛНО  И  ВЪЛШЕБНО,
ДЕТСТВО  МОЕ,  ТАКА  СИ  МИ  ПОТРЕБНО.
    ВСЕ  СЕ  МЪЧА  СВЕТА  ДА  ОБГЪРНА
ЯХНАЛ  ПРЪЧКА  ПРИ  ТЕБ  ДА  СЕ  ВЪРНА.

ПАК  В  ЮМРУЧЕ  РЪЖДИВ  ПЕТАК  ДА  СКРИЯ,
ПАК  СЪС  КУЧЕТО  ДА  ВДИГНА  ОЛЕЛИЯ,
ПАК  С  ПИПЕР  ДА  ПОРЪСЯ  ФИЛИЯ
                         ОТ  ХЛЯБА  ЧЕР.

ДЕТСТВО  МОЕ,  НА  РЪСТ  ЕДНОЕТАЖНО,
ДЕТСТВО  МОЕ,  ЗА  МЕН  ТАКА  Е  ВАЖНО,
ЩОМ  СТУДЕНО  МИ  СТАНЕ  ДА  МОГА
        ДА  СЕ  ВЗЕМА  ОТ  ДЕТСКИЯ  ОГЪН.

ВСЕ  СЕ  МЪЧА  СВЕТА  ДА  ОБГЪРНА,
ЯХНАЛ  ПРЪЧКА  ПРИ  ТЕБЕ  ДА  СЕ  ВЪРНА,
ВСЕКИ  ДЕН  ПО  ЕДНА  ДЯВОЛИЯ
                           ДА  Е  ОТ  МЕН!

Песен  от  филма „Неочаквана  ваканция"
Музика:  Вили  Казасян



Честит ден на детето!!!


Продукти за основата:
  • 200 г обикновени бисквити
  • 120 г разтопено краве масло

Продукти за крема:
  • 400 г заквасена сметана
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г крема сирене
  • 15 г желатин
  • 6-7 с. л. пудра захар
  • 300 г ягоди
  • кората на 1/2 лимон
  • ванилия

Приготвяне:
Бисквитите се  смилат в блендер. Разтопеното краве масло се прибавя към тях и се обърква. 
Отваряем ринг с размер 23 см се центрира върху поднос. От вътрешната страна на ринга се поставя хартия за печене. В него се поставят бисквитите и се притискат с дъното на чаша. Поставя се на студено. 

Към желатина се налива 40-50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Течната сметана се разбива до плътност.
Заквасената сметана се смесва с крема сиренето и пудрата захар. Разбърква се до разтопяване на захарта. 
Двете смеси се обединяват. Към крема се добавя разтопения на водна баня желатин.
Разделя се на три равни части. В едната част се поставят нарязани на дребно ягоди, във втората - настъргана кора на лимона и в третата - ванилията. 

Върху основата на чийзкейка се поставя крема с лимона и се прибира в хладилника за около 10 минути. Върху него се поставя крема с ягодите. връща се отново в хладилника за 10 минути и накрая се поставя крема с ванилията. 
Чийзкейкът се прибира в хладилника за 2-3 часа.
Украсява се с тънко нарязани ягоди, които се глазират със желатин.


Нека са ни живи и здрави децата, с вечни усмивки на лицата и много щастливи мигове! 
Да им е сладко и на вас покрай тях! :))