вторник, 20 януари 2015 г.

Поачи



Поачите са турски питки с различен пълнеж, които видях в кулинарните групи. Превода е на  Sevinch Adil, за което и' благодаря! Тук може да видите и оригиналната рецепта.

Продукти:
  • 1 ч. ч. хладко прясно мляко (200 мл)
  • 1 с. л. суха мая
  • 2 с. л. захар
  • 2 яйца (1 жълтък за намазване)
  • 1 ч. л. сол
  • 125 г краве масло
  • 1 ч. ч. олио (200 мл)
  • 700-750 г брашно
за пълнеж:
  • сирене
  • маслини
  • кашкавал

Приготвяне:
Към хладкото мляко се прибавят маята и захарта. Сместа се оставя да шупне.
В дълбока купа се поставят омекналото краве масло, 1 яйце+1 белтък, солта, олиото и шупналата мая. Поставя се постепенно пресятото брашно и се замесва меко нелепнещо тесто. 
От него се късат малки топки с размер на мандарина. Всяка топка се разплесква с ръце на елипса. Поставя се плънка по желание и краищата се съединяват. В някои от поачите сложих сирене, в други маслини. Получават се между 20-25 поачи.  


Така приготвените поачи се нареждат в тава застелена с хартия за печене.
Отгоре се намазват със жълтъка. Sevinch Adil съветва в жълтъка да се постави щипка пудра захар, за по-голяма лъскавина на глазурата.  С помощта на вилица се правят шарки. 


Не втасват. Поставят се директно във фурната, която е загрята предварително на 180-200 градуса и се пекат около 20 минути.
Поачите се правят много лесно и бързо. Трудно ми е да ги опиша - пръхки, леко сухи, но същевременно се топят в устата. И на следващият ден са си запазили вкусовите качества, без да изсъхнат.
Да ви е сладко!  

21 коментара:

  1. Хм, не бях чувала за поачи! Даже и в групите не съм видяла рецептата, но изглеждат превъзходно за закуска! :)
    Добро утро и хубав ден! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и се почерпи! :)
      Целувка...:)

      Изтриване
  2. Хриси, и аз като сестричката не бях чувала, обаче така вкусно изглеждат, такъв загар имат, просто ме омая... За кой ли път?! :)
    Открадвам си двечки, да знаеш. Сигурна съм, че и на моят човек ще му се усладят. :)
    Прегръдки и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      На всички много ни се усладиха :)
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  3. Доста е блажничко тестото като състав,но пък наистина изглеждат чудесно предвид липсващото втасване,много интересна рецепта,Хриси,отново оригинално решение при теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина е блажничко тестото, но като се опекат поачите: не е.
      Впечатли ме рецептата и реших да я пробвам. Не е лошо човек да опита повечко неща :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Напомнят ми на рогчетата,Хриси,и непременно ще ги опитам и аз,заинтригуваха ме определено.

      Изтриване
    3. Да, Роси има нещо сходно с рогчетата. :)

      Изтриване
  4. Хриси, ти си като извор на красиви и различни рецепти! И това твое предложение не бях срещала:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кати! Много ме разсмя :) Аз съм като магнит за хубавите рецепти, само, че кога ще ги направя всичките един Господ знае...
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Изглеждат чудничко!
    Хриси, става ли да се сложи сладка плънка да речем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!
      Твоят въпрос ме замисли и никак не е лоша идеята. Само, че според мен, за да се усеща повече плънката поачите трябва да се направят по-малки по размер.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. И аз съм изненадана, страхотна рецепта и лесна! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реептата наистина е много лесна и се приготвя за отрицателно време!
      Поздрави и добре дошла в моята уютна кухня! :)

      Изтриване
  7. Благодаря за рецептата ! Страхотни на вкус и за около час са готови . Поздрави ! Тодорка Колева .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието! Радвам се, че съм била полезна!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  8. Здравейте Хриси ! Позволих си да пробвам тестото със плънка локум , станаха много хубави локумки ! В тестото добавих около половин чаша захар , и на малки топчета . Още веднъж благодаря ! Усмихнат ден желая ! Тодорка Колева .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хубаво, че сте експериментирали с тестото и са се получили вкусни локумки!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Благодаря Ви за рецептата. За първи път опитах тази вкусотия, когато бяхме в Истанбул. Сега съм доволна, че мога да ги приготвям в къщи. Всички много ги харесаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Жана, че съм била полезна и поачите са се харесали на всички у вас!
      Аз не съм яла оригинала, но рецептата е преведена от Севинч по турски клип и би трябвало вкуса им да е такъв какъвто сте ги яли в Турция.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Sevinch Adil ми беше дала една друга рецепта с малката разлика че нямаше яйце и с повече захар а също така не с масло а с олио !! както и да е все ни харесаха !!!!!!!! много са вкусни

    ОтговорИзтриване