сряда, 7 септември 2022 г.

Селски хлебчета


Надали сте правили толкова лесни и в същото време апетитни хлебчета. Аз не бях правила, но сега са постоянно в менюто  ни. Без примеси, без консерванти, без Е-та - чисто и не изискващо толкова много време. Може да си замесите тестото от вечерта и да го поставите в хладилника, а на сутринта само го мятате на плота и оттам във фурната. 



 Продукти: 

  • 600 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 7 г суха мая
  • 4 с. л. олио
  • 300 мл вода
  • 2-3 с. л. царевично брашно
  • 2-3 с. л. пшенично брашно

Приготвяне:
В купа се поставя 450 г пресято брашно. Към него се прибавят солта, захарта и маята. Сместа се разбърква до хомогенност. Прави се кладенче и в него се излива водата и олиото. С лъжица се бърка до усвояване на всичкото брашно. Тестото се прехвърля върху плот и се доомесва с останалото брашно. 
Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. 
Царевичното и допълнителното пшенично брашно се размесват върху плот. 
Втасалото тесто се поставя върху брашната, като с ръце се разделя на две части. 
Всяка част буквално се прехвърля върху плота, като в същото време се издължава и усуква. 
Така неглиже оформени хлебчета се прехвърлят в тава покрита с хартия за печене. 
Фурната се загрява на 200 градуса. Хлебчетата се поставя в нея, като отдолу на фурната се поставя съд с вода. 
Хлебчетата се пекат 25 минути. Изважда се съдът с водата и се допичат още 5 минути. 


Да ви е вкусно! 

2 коментара:

  1. Водата каква да бъде - студена, хладка, топла?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато продуктите със стайна температура, тогава и хляба или питките втасват по-бързо. Така, че е хубаво водата да бъде леко топла (не гореща).

      Изтриване