понеделник, 18 юли 2022 г.

Лютика по Кнежански

 


Почти във всеки край на България се приготвя лютика и в зависимост от традицията рецептите са различни. Лютиката, която ви представям е от Кнежа и рецептата ми беше предоставена от Илияна Кочовска. Тя сподели с мен, че така приготвена лютиката е стара семейна рецепта, която я е приготвяла нейната баба, майка  и тя я е наследила от тях. 

Едно от условията за получаването на вкусна лютика, е хубаво узрели домати по възможност да са домашни и чушките да са смесени - зелени и червени. А ако и пиленцето е домашно, тогава ще можете наистина да се насладите на един невероятен летен вкус и аромат. 

Илиянка приготвя ястието в тава, но аз реших да го разположа в глинен гювеч. Имайте в предвид, че тогава времетраенето за изпичане на пилето се увеличава.

Сърдечно благодаря на Илиянка за споделената рецепта и за разрешението да я публикувам в моят блог! 


Продукти:

  • 4 бр. бутчета или порции от пиле
  • 1-1.200 кг добре узрели домати
  • 1.5 кг зелени и червени чушки
  • 100 мл олио
  • сол
  • 1 малка глава чесън
  • магданоз

Приготвяне:
Чушките се опичат, обелват и почистват от семенната час.
Бутчетата се разполовяват на горна и долна част. Овкусяват се със сол и се разполагат на дъното на гювеча. Отгоре се покриват с наполовина разрязани домати, които се захлупват с кожата нагоре. Налива се олиото и 200 мл вода. Гювечът се поставя в незагрята фурна на 170 градуса. След като започне да се пече ястието, се засичат 40-45 минути, за което време пилето е готово.
 Доматите се изваждат и се премахва тяхната ципа.
Опечените чушки се накъсват и счукват в дървен сахан. Към тях се добавят опечените домати, като те също се счукват и омесват с чушките. 
Чесънът се счуква с 1 ч. л. сол и се прибавя нарязаният магданоз, който се претрива с чесъна. 
Към чушките с доматите се прибавя чесъна и горещият бульон, в който се е пекло пилето. 
Сместа хубаво се обърква и се изсипва върху пилето. Захлупва се с капак и се оставя минимум 1 час, да поеме ароматите. 



Оставям ви да се насладите на една чудно ароматна лютика по Кнежански и да благодарим на Илияна Кочовска за споделената рецепта, с която менюто ни се обогатява и става още по-вкусно!









2 коментара:

  1. Хриси,
    по нашия край не правим лютика.Пилешкото по този начин не се приготвя.Но явно в други краища на България го правят това ястие.Прекрасно изглежда, но и аз не съм го правила.Просто нямам този навик.Само в постен вариант готвим доматите и пиперките.Благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вкусна северозападната лютика, и саламурата също.

    ОтговорИзтриване