понеделник, 18 ноември 2019 г.

Хрупкави фунийки от кадаиф с крем


Наскоро една приятелка ми подари суров кадаиф ... и така, от нея подаръка от мен направата на вкусни и изкусителни арабски сладкиши.
След консултации с една кулинарна група и съответно със сестра ми, след голямо ровене из Интернет накрая от един пакет (500 г) суров кадаиф направих две рецепти.

Първата рецепта, която ще ви представя е вдъхновена от Люси. Идеята за нейните хрупкави фунийки пълни с крем много ми допадна и в крайна сметка надделя над други рецепти. Изпълних я с промяна на крема, като фунийките напълних с любимият ни крем за бисквитена торта.  И за да няма объркване, в тази публикация ще напиша рецептата за хрупкавите фунийки, като в най-скоро време ще пусна и втората рецепта - Аш албулбул (Славеево гнездо)

Продукти:
  • 500 г суров кадаиф
  • 125 г разтопено краве масло

за крема
  • 350 г прясно мляко
  • 35 г царевично нишесте
  • 75 г захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • 100 г крема сирене
  • 100 мл течна сметана

за сиропа
  • 700 г захар
  • 700 мл вода
  • кората на 1/2 лимон
  • сок на 1/2 лимон
  • щипка сол


Приготвяне:
Първо се приготвя крема, за да може да изстине, докато приготвяме фунийките. 
В купа се поставя нишестето и яйцето. Разбъркват се с телена бъркалка и се разреждат с малко от прясното мляко. 
Останалото мляко заедно със захарта се поставят на котлона. Като заври млякото постепенно се добавя към яйчената смес. Сместа се връща на котлона и крема се вари до сгъстяване. Готовият крем се изсипва върху поднос и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се на студено. 

Нека си направим и сиропа, за да може и той да поизстине. 
Захарта и водата се смесват. Добавя се нарязаната на ленти лимонова кора и сиропа се вари 5-6 минути. Накрая се добавят сока от лимона и солта. Сиропът трябва да е по-гъстичък, така че ако има нужда го варете повече. 

Докато крема и сиропа изстиват се приготвят фунийките. 
Кадаифът се залива с разтопеното масло и с пръсти разбъркваме, така че маслото да се разнесе навсякъде. 
Взема се част от него и се навива върху метални фунийки. 
Подреждат се в тава покрита с подложка или хартия за печене. 
Фунийките се пекат на 180 градуса до златисто. 

Както написах в началото на публикацията от това количество направих две рецепти, така че направете си около 20-30 фунийки и може да оставите от кадаифа, и да опитате, и следващата рецепта, която между другото се приготвя едновременно с тази. 

След като кремът е изстинал се прехвърля в купа и се разбива с миксер до гладкост. Прибавя се крема сиренето и накрая разбитата сметана. 

Кремът се поставя в пош с накрайник и се напълват фунийките. 
Подреждат се в голяма тава и се поливат с част от изстиналият сироп.

И преди да ви пожелая приятен апетит, искам да ви споделя една грешка, която аз направих в рецептата. Понеже кадаифа беше доста ,,сбит" аз го раздробих с ръце и тогава залях с масло, като продължавах да го разбърквам. И от там вече ми беше малко трудно да го събирам и увивам около фунийките. Когато правите рецептата имайте го предвид и не го ,,чепкайте" много-много. 


Да ви е сладко, приятели! 
Бъдете здрави и усмихнати! 

4 коментара:

  1. Ах, колко апетитни са, Хриси! Чудесни фунийки! С нетърпение очаквам и другата рецепта със суров кадаиф! Целувки!

    ОтговорИзтриване