Продукти:
за тестото
- 150 мл топло прясно мляко
- 7 г суха мая
- 1с. л. захар
- 100 мл олио
- 1яйце
- щипка сол
- 350-370 г брашно София Мел Класик
за пълнежа
- 40-50 г царевично нишесте
- 100-150 г орехи
- 40 г разтопено краве масло за намазване на мидичките
за сиропа:
- 700 г захар
- 750 мл вода
- пръчка канела
- 1/4 лимон
- щипка сол
Приготвяне:
Сухата мая се прибавя към топлото мляко, прибавя се и около 2-3 с. л. от брашното, разбърква се на кашичка и се оставя на топло да се активира маята.
Към вече активирата смес се прибавят олиото, яйцето, солта и останалото брашно.
Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине 20 минути.
Тестото се разделя на 12 еднакви части. Моето тесто беше 700 г и всяка част ми се получи по 58 грама. Оформят се на топчета.
Всяко топче се разточва на кръг с размер 20 сантиметра. При разточването се използва само нишесте. Правят се три камарки по 4 кръга, като между тях пак се ръси с нишесте.
Взема се едната камарка и се разточва тънко.
Навива се на руло.
По същият начин се процедира и с останалите две камарки.
Всяко руло се нарязва напречно на колелца с дебелина 1 сантиметър. От руло излязоха по 16 броя.
Колелцата се разточват леко и от единият край се поставят натрошените орехови ядки. Прихлупват се с другата половина. Краищата се притискат с вилица.
Оформените мидички се нареждат в тава и се намазват с разтопеното масло.
Пекат се на 180 градуса до зачервяване.
Сиропът се приготвя, като захарта се залива с водата и се поставя на котлона. Като заври се поставя пръчката канела, солта и лимона. Сиропът се оставя да поври 5 минути.
Студените мидички се заливат с топлият сироп.
Добър апетит!
Рецептата е адаптирана от тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар