петък, 13 октомври 2017 г.

Бабината гозба с овче месо и зелен боб


Спомените са толкова хубави и топли за тази дребна и работлива баба, че трудно ми е да ги опиша. Денят и' започваше с ранното ставане и първо трябваше да помисли за добитъка и тогава следва и нейната закуска. Градината и' малка, но имаше от всичко и все се превела над стръкчетата трева и плевели. А как само готвеше! Уж оставила яденето на печката само да се готви и от време на време ще му сложи щипка сол и подправки, но явно е слагала и повече щипки любов, защото нямахме търпение да седнем на масата...и чинийките ни като умити.  Мила, засмяна и много обичаща, такава беше бабата на моят съпруг.
Тази манджа е една от най-любимите ни, с която ни гощаваше. Утре е Петковден и понеже на този ден на трапезата се слага овнешно месо, аз ви предлагам рецептата на баба.

Продукти:

  • 1 кг овнешко месо
  • 1 глава лук
  • 1 червена пиперка
  • 1 морков
  • 2 буркана стерилизиран зелен боб
  • 3-4 картофа
  • 1 домат
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. л. червен пипер
  • тарос (естрагон)
  • магданоз
  • 2-3 скилидки чесън


Приготвяне:
Баба оставяше овнешкото месо да се вари на печката на дърва, но аз нямам такава и затова го сварих в тенджерата под налягане. 
Към месото освен вода добавих сол, черен пипер на зърна, цяла глава лук, морков и няколко скилидки чесън. 
След като месото се свари, се обезкостява, а бульона се прецежда.
В тенджера се поставя от отделилата се мазнина при варенето на месото. Прибавят се ситно нарязаните лук, морков и чушка, и както казваше баба се кавардисват (задушават, запържват).
Към тях се добавят нарязаните на кубчета картофи. Ястието се разбърква, посипва се с червения пипер и се залива с част от бульона. Вари се до омекване на картофите.
Към обеленият и нарязан на дребно домат се прибавя 1 с. л. брашно и се прибавя в тенджерата. След 4-5 минути се добавя месото. Като заври, се изсипва и отцеденият зелен боб. Накрая се слагат и нарязаните скилидки чесън. 
Манджата се подправя с тарос и магданоз.

Определено моята бабина манджа няма да има същият вкус, но споменът за нея е толкова мил и вкусен, че нямаше как да не споделя с вас тази уханна гозба. 


Да ви е сладко! 




1 коментар: