четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Сладкиш с ябълки и крем

 


Продукти:

за кексовата смес

  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г олио
  • 200 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 2 големи ябълки
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1/2 ч. л. канела

за крема:
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 60 г захар
  • 15 г царевично нишесте
  • 1 ванилия



Приготвяне:
Първо се приготвя крема, за да може да се охлади. 
В малка касерола с телена бъркалка се разбъркват яйцето със захарта. Прибавя се нишестето и накрая млякото на тънка струйка. Поставя се на котлона и крема се вари до сгъстяване, като се бърка постоянно. Ароматизира се с ванилията.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине. 
Ябълките се обелват, нарязват се на малки кубченца, поръсват се с лимоновият сок и канелата.
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се прибавят млякото и олиото. След като сместа се обедини, се добавя брашното пресято с бакпулвера и ванилията. 
Накрая се слагат ябълките. 
Сместа се поставя в отваряема форма с размер 26 см, като дъното се постила с хартия за печене. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник. Върху кексовата смес се прави спирала от средата навън с крема. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. 
Оставя се да изстине във формата и тогава се изважда върху поднос. 
По желание се поръсва с пудра захар. 



Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от инстаграм. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар