четвъртък, 24 октомври 2019 г.

Руло с карамелизирани ябълки и карамел


Продукти:
за платката
  • 4 яйца
  • 90 г захар
  • 90 г брашно
  • ванилия

за карамела
  • 100 г захар
  • 100 г сметана
  • 70 г краве масло
  • щипка сол

за карамелизираните ябълки
  • 4 ябълки
  • 5-6 с. л. захар
  • 10 г краве масло

за крема
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 350 г сладкарска извара
  • 90 г пудра захар
  • 2 ванилии
  • 1 с. л. ром


Приготвяне:
на платката
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Прибавя се пресятото брашно и ванилията. Сместа се разбърква внимателно с шпатула. 
Изсипва се в тава с размер 30/35 см постелена с хартия за печене. Заглажда се и се пече в предварително загряла фурна на 180 градуса 12-15 минути. 
Платката се оставя да изстине. 

на карамела
Захарта се карамелизира и към нея се добавя горещата сметана. След като се хомогенизира се добавя маслото. Разбърква се и се оставя да се охлади. 

на карамелизираните ябълки
Ябълките се обелват, изчистват от семките и се нарязват на кубченца. 
Захарта се карамелизира, добавят се ябълките и маслото. Готвят се до омекване на ябълките. 
Оставят се да се охладят. 

на крема
Студената сметана се разбива. 
В отделна купа се разбива изварата и се смесва със сметаната. Прибавят се захарта и ароматите.
В оригиналната рецепта за крема е използвано маскарпоне, но аз реших да го заменя със сладкарска сметана. Получи се вкусен и пухкав крем. 

Платката се намазва с крема, като от него се оставя за измазване отгоре на рулото. В единият край се разполагат карамелизираните ябълки, а върху тях се поставя от карамела. 
Рулото се навива и се оставя на студено да стегне. 

Рулото се намазва с останалият крем и се украсява с карамел. 


Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от руска група. 


2 коментара: